Csekkadó: lehet olcsó is

Januártól illetéket kell fizetni többek között az átutalások, a beszedések, a postai sárga csekk befizetések, a készpénzkifizetések után.  Mégis jól járhat az, aki a csekket választja. 

hirdetés

Pécsett sokan félnek a csekkadótól – legalábbis az általunk megkérdezettek mindegyike így vélekedett. Attól tartanak, a szolgáltatók majd “áthárítják” rájuk ezeket a plusz terheket. Ez azonban nem így van! Sőt, még jól is járhat az, aki a sárga csekkes befizetést választja.

A Magyar Posta pénzforgalmi vezérigazgató-helyettese szerint a plusz terhet a posta átvállalja.

– Ha valaki a postán fizeti be csekket, annak az külön költséget nem fog jelenteni.  Elmondható, hogy sárgacsekknek a használata a legolcsóbb szolgáltatás. Mi ugyanúgy befizetjük a ránk kirótt adóterheket, mint ahogy bárki más – mondta Bakati Gábor, a posta pénzforgalmi vezérigazgató-helyettese.

Vida János a Pécsi Távfűtó Kft ügyvezető igazgatója szerint, nem rajtuk, azaz szolgáltatókon múlik, hogy a csekkadót a fogyasztóikra terhelik-e, avagy nem. Ez ugyanis nem ennyire egyszerű.

– Valójában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely az árhatósági jogkörrel rendelkezik, dönti el, hogy beépíti-e az árba vagy nem építi be a csekkadót. Tehát mindez nem rajtunk múlik. Az állami szervek és az ellenőrzést végző irányítószervek fogják eldönteni, hogy mit tegyünk – mondta a PÉTÁV ügyvezetője.

Nem kell tranzakciós illetéket fizetni a bankközi átutalások, a hitelek és a kölcsönök folyósítása után sem.  Továbbá nem illetékkötelesek az egy szolgáltatónál végzett, számlák közötti fizetési műveletek, ha a fizető fél és a kedvezményezett ugyanaz.

 

[frame]A pécsiek véleménye

Lukács Mihályné, aki éppen a postán állt sorba azt mondja, a “csekkadó” mindenkinek plusz kiadás, ezért ennek senki sem örül. Ő sem!

Hoffmann Béla nyugdíjas bányász idegesen azt mondta lapunknak, hogy csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal tudná kifejezni, mit gondol, a csekkadóról.

Gróf Istvánné pedig szinte minden számlát csekkel fizet be, ezért inkább annak örülne, ha be sem vezetnék.[/frame]

 

  • Kosaras

    Nemhogy az adókat, de még a nem fizetőket is átháritják a köznépre, akárcsak a kormányok az elqrt kölcsönöket, és saját dőzsölésüket.