Csillaghullás és szuperhold Pécs felett

Idén augusztusban a szokásos csillaghullást a köznyelven „szuperholdnak” nevezett jelenség fogja kísérni. A megszokottnál földközelibb és fényesebb Hold azonban nem fogja nagyban befolyásolni a meteorvadászok várva-várt estéit, mert a hullócsillagok feltehetően be fogják világítani az egész éjszakai eget.

A Perseida-meteorraj tavaly augusztusban is rengeteg tűzgömböt, azaz a Vénusz fényét is meghaladó világosságú hullócsillagot zúdított az országra. A meteorok pedig idén is augusztusban érik el maximális számukat, a csillaghullásért rajongók tehát látványos esti műsorra készülhetnek.

csillagász

A hullócsillag-vadászatot azonban körülményessé teheti, hogy a Hold idén augusztus 10-én kerül a legközelebb a Földhöz, ami azt jelenti, hogy az égitest szokásosnál világosabb fénye “elnyelhet” pár hullócsillagot.

Dr. Nagyváradi László, a PTE Térképészeti és Geoinformatikai Tanszékének tanszékvezetője szerint azonban a fő probléma inkább az, hogy a Földhöz közelebb kerülő Hold tömegvonzása magához ránthat jó pár hullócsillagot, ami miatt a Földről azok nem látszanak majd. Ez azért nagy kár – tette hozzá Nagyváradi – mert a tűzgömbök nagyon látványos zöldes-kékes fényű nyomvonalat húznak, amik több másodpercig is láthatóak maradhatnak, erről pedig kár lenne lemaradni.

A legsűrűbb meteorhullás feltehetően augusztus 11-ről 12-re és 12-ről 13-ra virradóan, éjfél és hajnali kettő körül lesz, a jelenségnek azonban Nagyváradi elmondása szerint van egy kitolódó időszaka, ami azt jelenti, hogy a csillaghullás már péntek este is látható lesz, és akár 14-én is elkaphatunk még pár fényes meteort.

Nagyváradi kérésünkre elmondta, hogy a meteorok megfigyelésére olyan helyek a legalkalmasabbak, ahol a lehető legkevesebb a fényszennyezés, hisz a városi fények miatt csak pár hullócsillag válik láthatóvá. Azt tanácsolta az érdeklődőknek, hogy olyan helyet keressenek a megfigyelésre, ahol sötét van, és ahonnan jól belátható a déli-  és délkeleti égbolt. Erre például tökéletes a Tubes vagy a Flóra pihenő.