Csillagok háborújára készül a DK jövőre

A 2014-es választásokról, a parlamenti tahó-frakcióról, az összefogásról is beszélt Vadai Ágnes pécsi lakossági fórumán kedden. A Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja szerint szinte mindegy, ki lesz a miniszterelnök a „demokratikus” pártok vezetői közül, csak Orbán Viktort, a Fidesz kormányfőjét és rezsimjét takarítsa el.

A Slyven Rendezvényházban tartott fórumon volt szocialisták mellett olyanok is megjelentek, akik állításuk szerint egyik pártnak sem voltak tagjai eddig. Az eseményre közel 80-an voltak kíváncsiak.

A sajtótájékoztató

A rendezvényen, valamint az előtte megtartott sajtótájékoztatón a PécsMa.hu és a PécsTV tudósítóján kívül más médium nem jelent meg.

Lapunk munkatársának Kunszt Márta, a DK pécsi elnöke azt mondta, Baranyában a legtöbb tagjuk Siklóson, Mohácson és Szigetváron van, Pécsett nagyjából 200-an lehetnek. Aktivitásukat mutatja, hogy a választási regisztráció elleni aláírásgyűjtés során Budapest után Baranyában szedték össze a legtöbb szignót – mondta.

Orbánt és rendszerét ki kell hajítani

A lakossági fórum pontosan kezdődött. A rövid bevezetés után Vadai Ágnes komolyan kritizálta a kormányt. Szerinte az emberek ma nem látják, mi lesz velük holnap, rengetegen szoronganak, Magyarországot a Fidesz zsákutcába kormányozta.

– Elszegényedett, elbutított alattvalókat akar a kormány, ezért szállították le a tankötelezettség korhatárát. Orbán nem akarja, hogy olyan emberek legyenek, akik neki politikai ellenfeleivé válhatnak. A miniszterelnök olyan országot akar, ahol nincs ATV és Klubrádió. Mi viszont nyugatos, polgári, nyitott Magyarországon szeretnénk élni, ami európai, nem kelet felé, hanem nyugatra tekint – hangoztatta Vadai.

Szerinte az országnak nyugalomra, empátiára, de legfőképpen  kormányváltásra van szüksége.

– Aki nem vesz részt Orbán Viktor és rendszerének kihajításában, azt a választók meg fogják büntetni – szögezte le, bármit is jelentsen ez.

Az oktatásról szólva kitért rá: nem lehet az embereket arra kényszeríteni, hogy itt maradjanak, olyan gazdaságpolitika kell, hogy ne elmenjenek, hanem visszatérjenek.

 

A Tahó-frakció

Szóba került az ország biztonsága és az országgyűlés munkája is. Ezekről úgy vélekedett: látható, két hét alatt nem lett rend, kaotikusak a közállapotok, a kormány még a hajléktalanok kérdését is rendészeti problémaként kezeli. A Parlamentben nincs demokrácia, futószalagon gyártják a törvényeket, ráadásul kialakult egy parlamenti „tahó-frakció” is, akik olyan kormánypárti és ellenzéki képviselők, akik folyamatosan beszólnak a nőknek.

Csillagok háborúja lesz

A 2014-es választásokra kitérve elmondta: az ellenzéki oldalon minden demokratikus erőnek, az LMP-nek, MSZP-nek, a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak és az Együtt 2014-nek is össze kell fognia.

– Nem számít, hogy ki lesz a miniszterelnök, Mesterházy Attila az MSZP-ből vagy Bajnai Gordon volt MSZP-s kormányfő, az a lényeg, hogy Orbán rezsimjét eltakarítsa. Mi nem ezt akarjuk, de háború lesz, csillagok háborúja – fogalmazott Vadai Ágnes.

Hangsúlyozta: mindehhez széles együttműködés kell.

– Ha megosztjuk az erőinket, akkor legyőznek, ezért a demokratikus ellenzéknek ki kell választania az ország 106 választókörzetében azt az egy jelöltet, akit közösen indít. A jobboldal ugyanis mindent megtesz majd azért, hogy elcsalja a választást, és nem tudni azt sem, hogy nemzetközi megfigyelők jöhetnek-e – vetítette elő a szörnyű jövőt Vadai.

 

Jézus kommunista volt

A fórum résztvevőinek hozzászólásai igencsak szerteágazóak voltak. Az egyik férfi szerint Gyurcsány nélkül nem lesznek sehol, sokan nem is mennek el szavazni, ha ő nem vesz részt a választásban. Úgy vélte egyébként, hogy az „elmúlt nyolc évben” minden teret felújítottak, Pécs megkapta a repteret, az autópályát, de a demagóg fideszes szöveg miatt a jobboldaliakat választották meg 2010-ben.

Egy siklósi hölgy elmesélte, hogy maga is részt vett az MSZP által szervezett éhségmenetben,
 Harkánytól menetelt az MSZP pécsi székházáig, ami csodálatos élmény volt számára. Azt viszont fájlalta, hogy az emberek legyintettek, közönyösek voltak velük. Beszéde végén azt is felvetette, hogy már egy nő is lehetne miniszterelnök Magyarországon, ő javasolná is Vadai Ágnest, akit szerinte a DK-sok hetven százaléka is támogatna.

Egy férfi egyházi fejtegetésbe kezdett, aminek végén arra jutott, hogy szerinte Jézus Krisztus az első kommunista volt. (Ez már Vadainak is sok volt, fel is hívta a figyelmet arra, hogy egy pártrendezvényen nem vallási kérdéseket kellene megvitatni.) A hallgatóságot is megosztotta a férfi, akit végül csak azért kezdtek el megtapsolni, hogy befejezze a mondandóját.

Egyházról más is beszélt azért. Egy nőnek az egyik pécsi templomban megjelent hívők nem tetszettek.

 

Adomány

Az esemény résztvevőitől egyébként 200 forintos „hozzájárulást” is kértek, de a Gyurcsány Ferencről szóló, illetve saját kezével írt könyvet, valamint évértékelő beszédét tartalmazó CD-t is megvásárolhatták az érdeklődők, miközben megkapták a kampányanyagokat is.

Interjú és videó

A Vadai Ágnessel készült interjúnkat itt nézheti meg, illetve többen beszélnek Jézusról is!

Hirdetés