Csináld otthon légkondik, medencék

Összegyűjtöttünk néhány ötletet arra, miként lehet átvészelni a kánikulát: házi légkondi, szüretelőkádból ülőmedence, platós terepjáróból fekvőmedence. Barkácscuccok, amelyeket azért mindenki csak óvatosan és saját felelősségére készítsen el.

hirdetés

Az elsőhöz nem kell sok, mindössze műanyag edény, hungarocell, kis fúró, valamint jég és egy kisebb ventilátor. A szerkezet elsőre még működőképesnek is tűnik, viszont alighanem igen veszélyes. Hiszen a jég egyszer el fog olvadni, a víz és az elektromosság egymáshoz ilyen közel, semmilyen érintésvédelmi berendezéssel alighanem orosz rulett. A jeget ezért inkább cseréljük le zárt jégakkukra.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=HxSLbpAwibg”]

Egy indiai úr készített egy másikat, amihez a részletes leírást is megadták, hogyan tudjuk összebarkácsolni otthon. Nem tudjuk, hogy ez mennyire használható, biztonságos – mindenesetre itt is nagy szerepet kap a jég, ami aztán szépen elolvad. A részletes leírás megtalálható ITT, a szerkezetről és az állítólagos feltalálójáról készült kép viszont önmagáért beszél:

post_92754_20120627075320

Itt van még egy módszer, szintén a jég-doboz-ventilátor kombóra alapozva. Ez már kicsit biztonságosabbnak tűnik, ráadásul a hőszigetelt – megbuherált – hűtőtáska talán tovább őrzi meg a hideget, mint egy kibélelt vödör. Ugyan a készítője nem magyaráz el semmit, viszont a szuszogása arra utal: ő bizony megfázott a saját készítésű klímájától.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=33AJXOG-86g”]

Légkondit készít ő is, viszont mi a “Sziasztok, gyerekek” beköszönésnél inkább elköszöntünk. Különben is, 21 percig kinek van türelme ilyen videót nézni, de íme:

Ennél jóval egyszerűbb megoldás az, ha egy szüretelőkádat fogunk be, amelyet vízzel töltünk fel. A pár száz liternyi vizet igen hamar felmelegíti a Nap:

IMG_20150721_165256

Hasonló módszer az, ha egy platós kocsira teszünk fóliát, majd teleengedjük vízzel a rakodórészt. Mindkét módszerrel az a probléma, hogy a víz hamar megbuggyan a melegben, ezért egy-két napon túl nem használhatóak ezek.

redneckuj

És íme a kedvencünk: nulla költségvetés, maximális életérzés, minimális képminőség:

redneck