Csizi: befektetők látóterében Pécs

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője szerint minden adott ahhoz, hogy folyamatosan újabb munkahelyek jöjjenek létre a városban. A politikust kérdeztük a migrációról, a kormány és a város kapcsolatáról és arról is, felkerült-e már Pécs a befektetők világtérképére.

hirdetés
csizi péter, hl01
– Jeleket már láthat mindenki. Megjelent néhány új befektető a városban, régi gyárak beruházásokat hajtottak végre. Ez azonban még nem áttörés. Mi várható?

– Az ország teljesítőképessége európai viszonylatban is jelentősen javult, a magyar reformok működnek, s külföldön is már az itteni példát használják. Ma Magyarország a gazdasági szereplők szemszögéből befektetésre ajánlott országgá, a régió vezető célpontjává vált. Pécs városát ma már első számú befektetési helyszíneként ajánlja a kormány. Az elmúlt egy évben új gyáregységet hozott létre a BAT, ezzel 450 ember helyett már 650-nek ad munkát és bővítette telephelyét a Hauni is. Emellett új foglalkoztatóként megjelent a 400 családnak megélhetést biztosító Harman, a Hellmann pedig újabb 100 családnak ad munkát, az ITSH folyamatosan bővít, ma már közel 500 embert foglalkoztat a cég, s újabb 300 ember felvétele várható hamarosan. A kormány megállapodott a várossal abban, hogy forrást, s minden támogatást megad a munkahelyteremtő beruházásoknak Pécsen. A befektetők toborzása így erősödni fog a következő időszakban, s nem maradnak el az eredmények.

– Mi garantálja, hogy a munkát magyarok és ne gazdasági bevándorlók kapják majd meg?

– Sajnos Pécsnek is volt tapasztalata abban, hogy mit jelent a migránsáradat. A kormány időben lépett és megakadályozta, hogy Magyarország a bevándorlók célpontjává váljon. A kerítéssel gátat szabtunk az illegális határátlépőknek, a betelepítés kvóta megakadályozásával pedig garantálni tudjuk, hogy magyarok dolgozhassanak a magyarországi gyárakban. Pécsen több tízezren írták alá a kvóta elleni íveket, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül. Ez üzenet és biztatás számunkra. Tudjuk, mi a dolgunk, s meg is tesszük. Megvédjük Pécs kultúráját és a pécsieknek szánt munkahelyeket.

– Amelyekből azonban még mindig jelentős számú a közfoglalkoztatottaknak szánt állás.

– A közfoglalkoztatást sokan lekicsinylik, holott működő módszer a munka világába való visszatérésre. Csak Pécsen 1 milliárd forintnyi értéket teremtenek közfoglalkoztatottak minden egyes évben. És nem csak árkot tisztítanak, hanem például fiatal családoknak szánt önkormányzati bérlakásokat újítanak fel, irodákban dolgoznak vagy éppen illemhelyeket építenek. Jó részükből a gazdaság felpörgése után piaci dolgozó válik.

csizi péter, hl02

– De hol?

– Pécs megállapodott a kormánnyal arról, hogy az állam ipari parki területeket vásárol számunkra, s iparcsarnokokat épít gyártó vállalatok számára, miközben az M6-os és az M60-as továbbépítésével növeli elérhetőségünket. A Harman több mint 60 helyszín közül választotta Pécset és kormányzati szinten ma is több tucat nagyvállalattal tárgyalunk pécsi letelepülésről. Pécs felkerült a nemzetközi befektetők térképére, s ide is fognak találni ezek a cégek. Garantáljuk!

– Bár az emberek közérzete javult, sok még a kritika, ha az önkormányzat vagy a kormány kerül szóba.

– Megértem, hogy vannak még szép számmal olyanok, akik nem érzik magukat nyertesnek, elfogadom a negatív véleményeket is. Lépésről lépésre haladunk. A családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően újra felfelé ível a gyermekvállalási kedv, csökkentettük és tovább csökkentjük az adókat, nincs infláció. Immár Pécs négy pontján – Kertvárosban, Uránvárosban, a belvárosban és a vasútállomáson – működik olyan kormányablak, ahol szinte minden hivatali ügyet percek alatt el lehet intézni – akár a megszokott munkaidőn kívül is. Nemsokára multifunkciós sportcsarnok és a pécsiek kérésének megfelelően élményfürdő épül a városban, tavaszig lecseréljük az összes régi buszt, bontják a Magasházat. Ezek mindenki által támogatott intézkedések, amelyek újabbakkal folytatódnak a jövőben. Bízom benne, hogy az emberek is látják a változásokat, de minden jelzést és javaslatot szívesen látunk, hogy munkánkat még jobban tudjuk végezni.