Pécsen a csodazongora

Bogányi Gergely épp próbál

A városvezető és a kultúrakedvelő pécsiek már adakoztak a pécsi csodazongora megépítéséhez, április 16-án, csütörtök este pedig Csizi Péter országgyűlési képviselő is hozzájárult a forradalmi hangszer megvásárlásához.

hirdetés

Csütörtök este a Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok Imígyen szóla Zarathustra című koncertje előtt jelentette be Csizi Péter országgyűlési képviselő, hogy 50 ezer forintot ajánl fel a pécsi Bogányi-zongora megvásárlásához. Csizi rövid beszédében hangsúlyozta: fontos, hogy ez a formabontó hangszer ne csupán vendégségbe jöjjön Pécsre, hanem legyen a városé, hogy a pécsiek bármikor meg tudják hallgatni csodás hangját, az arra legméltóbb helyen, a Kodály Központban. A politikus emellett elmondta, hogy segít olyan partnereket keresni, akik támogatják a zongora vásárlását.

Csizi Péter adakozik
Csizi Péter adakozik

A 65 millió forintot érő csodazongorát pár hónapja mutatták be a fővárosban, Páva Zsolt ezt követően hirdetett közadakozást, hogy a hangszer egy példánya Pécsre kerüljön. Pécs polgármestere akkor azt mondta, minden olyan beruházást támogatni kell, amely újabb lendületet ad a város kulturális életének. A polgármester később maga is adományt ajánlott fel, 250 ezer forinttal támogatta a projektet.

"Pécsnek is szüksége van egy csodazongorára"
“Pécsnek is szüksége van egy csodazongorára”

A közadakozás egyébként legkésőbb jövő év júliusáig tart és ha a pécsiek valóban meg tudják vásárolni, akkor a hangszert a pécsi Kodály Központban helyezik majd el és a tervek szerint azt a Pécsen fellépő zenészek szólaltathatnák meg.

A felajánlásokat az 50800111-11205278 (Bogányi-féle zongora-közadakozás) számlaszámra történő befizetéssel tehetik meg a kultúra barátai.

A csodazongora Pécsre érkezésének alkalmából lapunk egy videót és egy cikket is szentelt a témának, amelyekből kiderül, hogy az egyedülálló formatervezésű, az eddigieknél gazdagabb hangképű és hangzású különleges hangszert Bogányi Gergely zongoraművész hét év alatt készítette el. Az új hangszer erőteljes, tiszta, egyenes hangon szól, nagyon gazdag a felhangrendszere, amely “emberibb, barátságosabb” hangzást jelent, mint ami a mai modern zongorákat jellemzi.