Hová tűnt a cash a Buda-Cashtől?

A kártalanításhoz már nem kell sorban állni

Legutóbb Bajnai Gordon idején vizsgálódtak a Buda-Cash brókercégnél, de az akkor nem találtak semmilyen szabálytalanságot, most viszont azonnal találtak komoly problémákat – mondta Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, aki a parlamentben szólalt fel. Már ebben a hónapban jöhet a kártalanítás.

hirdetés

A parlamentben az azonnali kérdések órájában szólalt fel Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő a múlt héten kirobbant, szakemberek szerint akár 100 milliárd forintos kárt is okozható Buda-Cash-botrány kapcsán. A politikus a botrány kapcsán intézett kérdést az nemzetgazdasági miniszterhez, amit Tállai András államtitkár válaszolt meg.

Csizi Péter szemfényvesztőnek nevezte a Buda-Cash tulajdonosi körét. Szerinte valójában nem – az időközben tevékenységében felfüggesztett – brókercégnél és a hozzá tartozó bankoknál hiányzik a 100 milliárd forint, hanem a több mint százezer ügyfélnél, köztük több ezer pécsi és baranyai családnál, vállalkozónál, civil szervezetnél.

– Hogyan lehet az, hogy a Buda-Cashnél öt évvel ezelőtt lezajlott ellenőrzés során semmit nem találtak, míg most már az első napon észrevették az a visszaéléseket. Azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy Bajnai Gordon tudott-e az ügyletekről, és kérdés, hogy hová lett a pénz, kiket gazdagítottak a kisbefektetők pénzei, hova tűnt a cash a Buda-Cashtől? – tette fel a kérdést a politikus.

drb bank6

Csizi Péter azt már lapunknak nyilatkozva közölte, most az a legfontosabb, hogy a kisvállalkozók, a családok, s minden érintett minél hamarabb hozzájusson a pénzéhez

– A pénzügyi biztosítékot egy évvel ezelőtt úgy módisította a kormány, hogy megemelte azt a pénzösszeget, amellyel fedezetet lehet nyújtani a károsultaknak. Mindezt oly módon, hogy nem adófizetőknek kell kifizetniük, hanem a bankoknak, hiszen ők okozták a kárt – mondta Csizi, aki szerint mindenkit meglepett, hogy a felelősök esetében nem történik semmi, sem házkutatás, sem razzia nem volt még, holott a károsultaknak joguk van tudni, hogy kik és milyen módon tüntették el a pénzüket.

A nyomozás jelenleg is tart, Tállai András államtitkár szerint a felelősök nem kerülhetik el jogos büntetésüket. Néhány héten belül elkészülhet a kormányelőterjesztés a pénzügyi szervezetek ellenőrzésének szigorításáról, hogy fel tudják tárni a visszaéléseket.

Az MNB hétfő délután tudatta, hogy visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét, miután a jegybank vizsgálata szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki.