Moldáviában figyel a választásra

Újabb fontos feladatot teljesít vasárnap Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, aki EBESZ-megfigyelőként vesz részt a moldáviai elnökválasztáson.

hirdetés

A vasárnapi moldáviai elnökválasztás tétje, hogy az ottani zavaros belpolitikai viszonyok közepette a Nyugat- vagy az oroszbarát politikai erővonal erősödik meg. A választás tisztaságára felügyel Csizi Péter parlamenti képviselő is, aki a magyar EBESZ-misszió tagjaként utazott a kelet-európai országba.

A különböző országokban zajló népszavazások jogi és demokratikus hátterének ellenőrzését több szervezet végzi, közülük talán a legismertebb az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet). Az intézménynek – nevével ellentétben – nem csupán európai, hanem észak-amerikai és ázsiai országok is a tagjai, jelenleg 57 állam.

– A bécsi székhelyű szervezet a NATO után a második legnagyobb biztonságpolitikai szerveződés. Számos programot, missziót tart fenn, amelyek feladata az adott ország állampolgárai biztonságának ellenőrzése és biztosítása, nem csupán fizikai szempontból – hiszen azt a NATO látja el –, hanem jogi értelemben is. Ezért az EBESZ számára kiemelten lényeges, hogy választásokat is ellenőrizzen, különösen azokban az országokban, ahol a közelmúltban vagy a jelenben olyan súlyos politikai helyzet, esetleg krízis alakult ki, amely nemzetközi szinten vitatott és megoldásra szorul – avatott be a részletekbe a pécsi politikus.

moldova
A moldáviai parlament épülete

A honatya hozzátette, hogy a szervezetbe a tagországok saját országgyűlési képviselőiket delegálják, Magyarországról hat – három kormánypárti, három ellenzéki – politikus tagja a testületnek.

– Mivel én a magyar parlament nemzetbiztonsági bizottságának is tagja vagyok, így különösen örülök annak, amikor felkérést kapunk, hogy vegyünk részt egy választáson és megfigyelőként tevékenykedjünk – fogalmazott, aki hozzátette, hogy korábban így járt például Kazahsztánban vagy Grúziában, s így lesz jelen Moldáviában is, ahol nagy a tét miatt nem mindegy, hogy kit választ majd meg elnöknek a moldáv lakosság.