Csodálatos a szarvasok násza a Mecsekben!

Augusztus utolsó hetétől a gímszarvasbikák vágyakozó, harci hangjától zeng az egész Mecsek, ami a városi füleknek igazi csemege lehet. Ám ahogy a természet legtöbb hangját, ezt sem annyira egyszerű elcsípni, ezért segítünk, hogy mikor és hol hallgatózzunk, mire figyeljünk, ha elhatározzuk, hogy fültanúi leszünk a szarvasok nászának.

A nász idején, vagyis augusztus végétől október végéig a kifejlett bikák jellegzetes bőgésükkel hívják fel a nőstények figyelmét. A szarvasbika hangja tulajdonképpen a tehenek, vagyis a nőstény szarvasok terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki az úr. A bikák a bőgés alapján szereznek információt egymás testi erejéről, elszántságáról és pozíciójukról.

Bár a bőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték, szeptember elsejétől részleges erdőjárási tilalom lesz érvényben, ezért egészen szeptember 30-ig 8.00-tól 16.00-ig lehet csak az erdőt járni, a fokozott vadászati veszélyek miatt. A bőgés azonban már augusztus végén elkezdődik, ezért még mielőtt a vadászok akcióba lendülnek, estefelé és éjszaka is kint maradhatunk az erdőben.

A bőgés csak a kezdet

A bőgés csak az első fázis, a versengő bikák több szinten is megmérettethetnek. Ha a hang alapján a trónkövetelő úgy véli, hogy a hárem urával „egy súlycsoportba tartozik”, felkeresi legyőzendő ellenfelét. A személyes találkozás során felmérik az erőviszonyokat egy párhuzamos séta során, ahol egymás mellett ballagva, bőgve, agancsot mutogatva próbálják eldönteni, melyikük a rátermettebb. Ha még itt sem egyértelmű, hogy melyikük az erősebb, úgy összecsapnak az agancsok, megkezdődik a birkózás.
Mindeközben a tehenek félrehúzódva szemlélik az eseményeket, táplálkoznak, élik a mindennapi életüket, de ami a legfontosabb, ugyanúgy figyelnek, közelgő veszély esetén pedig jeleznek.

Mikor és hol hallható legintenzívebben?

A hűvösebb, párás időben, éjszaka hallani leginkább a bikák dalát, de sokszor előfordul fényes nappal, melegben is.

– A szarvasbőgés rendszerint jól hallható a vadászterületen áthaladó közutakról, célszerű ott félre állni, továbbá az épített kilátókról is, de megállhatunk autós pihenőben, parkolóban is – mondja dr. Jelenszky Márton, a Hosszúcser Vadászegylet elnöke.

Jelenszky Márton szerint a gímszarvas a bőgési időszakban sem jelent veszélyt az emberre, az ember észlelésekor elmenekül. Felhívja a figyelmet, hogy a bőgési időszak alatt kövessük a figyelmeztető táblákat az érintett erdőrész esetleges lezárására vonatkozóan, ahol ilyen táblákat nem találunk, ott kizárólag a térképen jelölt turista utakat használjuk az erdőlátogatási tilalom alól mentes órákban.

Lehetőség szerint kerüljük a hajnali és a késő délutáni órákat a biztonság és a vadászat sikeressége érdekében, ugyanis ahogy már említettük, szeptembertől ezen időszakokban folyik a vadászat.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu, erdeiprogramok.hu