Csodálatos fényekben úszott a pécsi TV-torony

tvtony, hl04

hirdetés

Kedden este különleges fényjátékban lehetett részük azoknak, akik felpillantottak a Misinán álló pécsi TV-toronyra. A hatalmas torony ugyanis a jövőben díszkivilágítást kaphat. 

Egyelőre tesztidőszakról van szó, ám lapunk úgy tudja, hogy a későbbiekben a Pécsi Városfejlesztési Zrt. egy fejlesztési projekt révén folyamatossá tenné hazánk legmagasabb épületének kivilágítását.

Csizi Péter, pécsi országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán azt írta, hogy zajlik a TV-torony kivilágításának tervezése és a Harman pécsi gyárának köszönhetően tartottak próbavilágítást. A külső megvilágítás tesztelése tavaly óta zajlik, ugyanis a torony szerkezete, kiálló részei miatt aprólékos munkát igényel a feladat.

tvtorony, hl01

Ez a fejlesztés kapcsolódik a pécsi állatkert megújulásához, valamint a torony környezetének teljes átalakításhoz is. A TV-torony környékét fejlesztési forrásokból 500 millió forintból szeretnék vonzóbbá tenni különböző beruházásokkal.

Áprilisban írtunk arról, hogy egy projekt során látogatóközpontot és egy híradástechnikai kiállítást hoznának létre torony aljában lévő, volt Misina étteremben, amelynek tetején télen jégpálya, nyáron teraszétterem és minigolfpálya működne. Az épület előtt játszóteret alakítanának ki, az egész területet térfigyelő kamerák pásztáznák, de a toronyban lévő kilátószintet is fejlesztenék.

tvtorony, hl02

– Azt szeretnénk, hogy egyrészt új turisztikai attrakció jöjjön létre, másrészt a torony városmarketing és turisztikai szempontból nagyobb szerepet kapjon – mondta Csizi Péter. – Emellett akár bizonyos események, ünnepek kapcsán egyedi világítást is kaphatna az épület. Azt látjuk, hogy a nyugat-európai városokban az ilyen létesítményekben rejlő lehetőségeket maradéktalanul kihasználják, jó hír, hogy az épület tulajdonosa, az Antenna Hungária is támogatja terveinket.

A 197 méter magas torony helyén az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt, amely a Mecsek Egyesület főtitkáráról kapta nevét. A torony építése öt évig tartott, 1973-ban fejeződött be. A kilátószint 80 méterre található felszíntől.