Remek környezet várja a Hajnóczy utcai ovisokat

Az elmúlt évtizedek legnagyobb intézményfelújítási programja zajlik Pécsett. Szerdán a Nyugati Városrészi Óvoda Hajnóczy József Utcai Tagóvoda megszépült épületét adták át: a csaknem 168 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően három óvodás csoport hetven gyermeke nevelkedhet korszerű, modern körülmények között. 

hirdetés

A Hajnóczy utcai óvodában már egy megszépült, teljesen felújított épületben kezdhették a pécsi apróságok a szeptembert. Kívül-belül teljesen megújult az épület, de újdonságok is fogadták a kicsiket: elkészült a szertárral ellátott tornaszoba, az új fejlesztő szoba, valamint orvosi elkülönítő szoba is van már az oviban.

Nemcsak a csoportszobák, hanem az óvónők és az intézményben dolgozók által használt helyiségek is megújultak, de kialakítottak egy új tálalókonyhát, továbbá egy korszerű és biztonságos új játékokkal felszerelt udvart is használhatnak a gyerekek. Az uránvárosi óvoda teljes felújítása csaknem 168 millió forintba került.

Hoppál Péter, Uránváros országgyűlési képviselője az óvoda átadó ünnepségén elmondta, 2010 óta közel 40 milliárdos állami forrásból 500 iskolát újított fel a kormány Magyarországon, egy részben uniós, 80 milliárd forintos forrásból pedig további 530 iskola újulhat meg. Emellett több mint 500 óvoda és bölcsőde fejlesztése és építése valósul meg – mondta az államtitkár.

Őri László, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, az elmúlt évtizedek legnagyobb óvoda- és bölcsődefelújítási programja zajlik Pécsett. Másfél milliárd forintot fordít az önkormányzat erre a célra, a program keretein belül kilenc óvoda, és mintegy féltucat bölcsőde fog megújulni a következő időszakban.

– A város kiemelten támogatja a gyermekes pécsi családokat, hiszen a jövő rajtuk áll. Ezért is fontos az oktatási intézmények korszerűsítése, modernizációja, és szimbolikus a hatvanéves Uránváros egyik legrégebbi óvodájának megújulása.

Szépen sorban jön a többi

A fejlesztéssorozat még nem zárult le; számos óvodában és bölcsődében a befejezéshez közelednek a korábban elkezdett munkák.

A Bornemissza utcai óvoda várhatóan októberben, a Mandula bölcsőde novemberben telhet meg gyerekekkel, ahogy a Siklósi úti óvoda és a Törpike bölcsőde is novemberben lehet újra hangos gyerekzsivajtól. Valamennyi óvodában faltól falig és “pincétől a padlásig” zajlottak-zajlanak a rekonstrukciók, gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy teljesen új épületbe léphetnek majd be a szülők és a gyerekek.

A pécsi program következő állomása az Óvoda utcai óvoda átadása lesz csütörtökön, de a Testvérvárosok terei Kertvárosi Óvoda és Kiskuckó Bölcsőde is megújul, itt várhatóan jövő tavasszal fejeződhetnek be a munkák. A Németh László utcai óvoda, a KicsiKék Bölcsőde, a Budai Nagy Antal utcai óvoda, a Napsugár Bölcsőde, a hirdi óvoda teljes felújítása 2018-ban indulhat el, a szükséges előkészületi munkák már mindenhol folynak. Mindezek mellett döntés született a Köztársaság téri óvoda és bölcsőde felújításáról is.