Csökkennek az adók

Jövőre is folytatódik a pécsi adócsökkentő program. Erről novemberben kell döntenie a Közgyűlésnek. Páva szerint úgy tud Pécs adót csökkenteni, hogy eközben a város nem adósodik el újra.

hirdetés

– Folytatjuk a helyi adócsökkentést, mert Pécs mára kikerült abból az adósságcsapdából, amelybe az előző városvezetések belekormányozták a várost. Lépésről lépésre kell haladnunk, hogy Pécs ne essen vissza oda, ahonnan kihúztuk. Ezért én az átgondolt, de folyamatos adócsökkentés pártján állok, amely nem veszélyezteti Pécs pénzügyi helyzetét, tervezhető és méltányos a pécsiek számára is – közölte Páva Zsolt.

Pécs polgármestere szerint elsősorban a kis lakásban élők, a nagycsaládosok és az idősek nyernek majd az adócsökkentéssel, ők kerülnek ugyanis a kedvezményezettek körébe 2015-től.

Ahogy korábban, úgy most is összesen 300 millió forinttal több maradhat a pécsiek pénztárcájában, ha a Közgyűlés elfogadja az adócsökkentést.

Mint ismert, az eddig csökkentések miatt ettől az évtől kezdve az 50 négyzetméteresnél kisebb lakások után a korábbi építményadó felét kell csak fizetni, négyzetméterenként 100 forintot. A hirdiek, szabolcsiak, rácvásrosiak, somogyiak, nagyárpádiak, vasasiak már csak 200 forintot fizetnek négyzetméterenként, ha ingatlanjuk kisebb, mint 100 négyzetméter. Elengedték az építményadó felét azoknak a szociális otthonokban élő időseknek is, akiknek üres a lakása. Ezek mellett kedveztek a romos, lakhatatlan épületek, a műemléki épületek gazdáinak, a termelőüzemet működtető vállalkozásoknak is.

[box title=”16 éve van építményadó Pécsen” box_color=”#d27575″]1998 óta kell építményadót fizetni Pécsen. A tavalyi adócsökkentés után ma már egy 28 négyzetméteres, átlagos kertvárosi panelben élőnek évi 2800, egy 52 négyzetméteres lakásban élőnek 10 400, egy 74 négyzetméteres háromszobás társasházi lakásban élőnek 14 800 forintot kell fizetnie.

A családi házasok között egy 90 négyzetméteres otthonnak 20 500, egy 130 négyzetméteresnek 38 500 forint az adóvonzata évente. Ha a ház külsőbb területeken van, például Rácvárosban vagy Újhegyen, ugyanekkora házak esetében 18 000, illetve 33 500 forintot kell fizetni.

Egy átlagos garázs éves adója 4500 és 6000 forint között van jelenleg.[/box]