Csontváry: óriásnagyításban nézhetjük a képeit

Nem kell ahhoz Budapestre mennie annak, aki kíváncsi Csontváry Kosztka Tivadar festményeire. Egy nemzetközi portálon ugyanis a Pécsről ideiglenesen elszállított és a budai várban kiállított képek fotónagyításokon keresztül is megcsodálhatók.

hirdetés

A Gigapan.com oldalt egy amerikai egyetem (Carnegie Mellon University) hozta létre a NASA közreműködésével és a Google támogatásával. A portálon nagy felbontású (panoráma)fotókat nézhetünk meg, nem mellesleg mi magunk is tölthetünk fel képeket.

Ezt tette egy Illés Tibor nevű magyar felhasználó is, aki több Csontváry-képről készített nagyméretű fotót osztott meg a felületen. Az egyes képekre kattintva nagyméretű felbontásban jelenik meg az adott festmény, amelynek részleteit tetszés szerint nagyítva tekinthetjük meg.

Így gyönyörködhetünk a festőzseni lenyűgöző alkotásaiban, például a Magányos cédrusban, a mosztari hídról készült képében, a jajcei vízesést megörökítő vagy éppen az Önarckép című festményében.

Emlékezetes, hogy az állandó pécsi Csontváry-tárlat Budapestre szállítása nagy felzúdulást okozott Pécsen, sokan ugyanis attól félnek, hogy soha nem kerülnek vissza Baranyába a festmények.

A magányos cédrus – Csontváry géniusza címre keresztelt tárlat július elején nyílt meg a fővárosban, s már az első három héten csaknem tízezren tekintették meg a budai várban található Honvéd Főparancsnokság épületében. A remények szerint a látogatók száma az év végéig meghaladhatja a 150 ezret. Ezt követően viszont újra Pécsen lesznek láthatóak az alkotások.