Csontváry összeköti a magyarságot

Szombaton nyitották meg Csíkszeredában a Csontváry-képek Erdélyben című kiállítást. A Csíki Székely Múzeumban augusztus 20-ig látogatható tárlat és pécsi vonatkozásai kapcsán fontos nemzetpolitikai kapcsolódásokra hívta a figyelmet beszédében Őri László, Pécs alpolgármestere.

hirdetés

A széles körű szakmai és civil összefogás eredményeként megvalósuló székelyföldi Csontváry-tárlat kiemelt jelentőségét a felszólalók is hangsúlyozták. Balog Zoltán miniszter szerint „Csontváry jó alkalom arra, hogy találkozzunk, hogy együttműködjünk. Minden magyar géniusz, minden magyar kulturális teljesítmény jó alapot biztosít, megadja azt a szövetet, megadja azt a közeget, ahol magyaroknak legjobb együtt lenni” – fogalmazott.

Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Galéria hivatásának érezte, hogy a képeket bemutathassák Erdélyben is.

A tárlat nagymértékben hozzájárul az anyaországi és a határon túl élő magyarság közti kapcsolatok erősítéséhez, mondta beszédében Őri László.

– A Csontváry-festmények Erdélyben való kiállítása nemzetpolitikai ügy, a nemzeti összefogás szimbóluma, hiszen Budapest mellett Pécs is hozzájárult a székelyföldi kiállítás megrendezéséhez. A festőzseni alkotásai ma már a pécsiek identitásának részét képezik – csakúgy, mint Zsolnay öröksége. Ennek ellenére tudjuk a kötelességünket, hiszen nem csupán megőrizzük, hanem megismertetjük és átadjuk ezt az örökséget a nemzettársaink és a világ számára is – hangsúlyozta a pécsi városvezető.

ori_laszlo2 - csikszereda - g
Őri László szerint nemzetpolitikai ügy a Csontváry-kiállítás

Őri László kiemelte, hogy sokan ma sem értik Csontváry világlátását, művészetfelfogását, de az emberiség jövőjébe vetett hite utat mutathat a magyarság számára.

– Mi, akik tudjuk és hisszük, hogy nemzetünk sorsa, jövője kibontakozóban van, értjük az életmű szimbolikáját, értjük a sorsközösség-vállalását és fölismerjük a felelősségünket egymásért, a nemzetért, közös jövőnkért – húzta alá a politikus.

Érdekesség, hogy a 47, főleg kis- és közepes méretű Csontváry-képet és az első festményét ihlető – Vihar a pusztán című – Munkácsy-képet felvonultató tárlaton látható az egyik leghíresebb Csontváry-mű, a Magányos cédrus is, amely azonban csak épp, hogy befért a kiállításnak otthont adó legrégebbi csíkszeredai épület, a Mikó-vár falai közé.