Csúszósak lettek a pécsi nagyberuházások

Van, ahol a csapadékos őszt, másutt a kirúgott kivitelezőt vagy éppen az előre nem látott plusz munkákat, illetve a megbízhatatlan építőipari céget hibáztatják a késlekedések miatt. Utánajártunk, mi, mennyit csúszik a nagyobb pécsi beruházások közül.

hirdetés

Vasútállomás1

Vasútállomás: év eleje helyett nyár közepe

Bár egy évvel ezelőtt, a pécsi vasútállomás felújításának megindításakor még úgy volt: év elejére, de legkésőbb tavaszra készen lesz minden, erre még legalább egy negyedévet várni kell. Mint azt a MÁV sajtóosztályán elmondták, az állomás és a postaszárnyban kialakítandó kormányablak használatbavételi eljárása várhatóan nyár közepén zárul le. A határidő módosításának oka elsősorban az ideiglenes pénztárkonténerek engedélyezési eljárásának elhúzódásában, a feltárás során felszínre került épületszerkezeti állapotok kezelésének többlettervezési és kivitelezési munkáiban keresendők. A kerámiák gyártásának többletátfutási ideje, valamint az időjárási körülmények sem a MÁV malmára hajtották a vizet.

Állatkert - Fotó Nara Stúdió (10)

Állatkert: szél fújta, eső mosta

Ha minden a terveknek megfelelően haladt volna, már turisták adnák egymásnak az új pécsi állatkert és akvárium-terrárium kilincsét, ugyanis a tavaszra ígérték a nyitást. Merza Péter, a pécsi Városfejlesztési Nzrt. Vezérigazgatója azt mondta, a kivitelező az augusztus végi és őszi komoly esőzések miatti csúszás miatt kért engedélyt a hosszabbításra. Emellett az előzetesen prognosztizált földmennyiség többszörösét kellett kitermelniük, ami szintén lassította a munkát. Augusztus végén végezhetnek itt, s ősz elejére találhatnak helyet minden állatnak, költöztethetik fel az ajvárium-terráriumot a Munkácsy utcából.

négyszázágyas14

400 ágyas: nyár helyett ősz

Amikor megindult a munka 2012 őszén a 400 ágyas több mint tízmilliárdos fejlesztésekor még arról volt szó, hogy 20 hónap alatt mindent átadnak, de bizonyos, hogy idén nyárra sem végeznek a feladattal. Még a B-szárny és a sürgősségi átadása van vissza. A PTE azt közölte lapunkkal, hogy a legutóbb januárban kijelölt ütemtervet tudják tartani. E szerint az építkezés lényegi része ugyan április közepére befejeződött, s megkezdődött az azt követő műszaki átadás-átvételi, használatbavételi és engedélyezési eljárások sorozata. A jelenleg még közbeszerzés alatt álló, utolsó orvostechnikai eszközök és bútorok a nyár végére érkeznek meg, így az épületbe kora ősszel kerülhetnek vissza a sebészeti szakmák. Más forrásokból úgy értesültünk, hogy a sürgősségi betegellátó osztály kialakítása, azon belül is a helikoptereket fogadó leszállópálya engedélyeztetése is lassabban megy, mint gondolták.

horvát színház épül10

Horvát Színház: valamikor idén…

Komoly gondok voltak a magyar és a horvát állam finanszírozásában épülő pécsi Horvát Színház új létesítményeinek kivitelezésével is. Olyannyira, hogy már tavaly ősszel be kellett volna fejezni a fejlesztéseket, ehelyett 2015 elején arról döntött az önkormányzat, hogy felbontja a szerződést a kivitelezővel. Az új építő cég kiválasztása még nem zárult le, jelenleg folyik az elszámolás a kirúgott társasággal. Egyelőre Merza Péter szerint csak annyi biztos, hogy valamikor idén elkészül a teátrum.