6000 ember szállja meg Pécset

Hangol az egész város

Hatalmas zenei élmény vár Pécsre, hisz július 24-én elstartol az EUROPA CANTAT kórusfesztivál. A nagyszabású eseményre összesen körülbelül 6000 résztvevőt várnak, jönnek kórusok az ország minden pontjáról, de Venezuelából, Afrikából, Hongkongból és Kanadából is. Aki pedig együtt szeretne énekelni a várossal és a fesztiválon résztvevő kórusokkal, annak erre a hét minden napján bőven jut lehetősége.

hirdetés

A véglegesnek tűnő szám 136. Összesen ennyi kóruskoncertet láthatnak a pécsiek a július 24-étől induló, egy teljes héten át tartó EUROPA CANTAT kórusfesztiválon. Móczár Gábor, a rendezvény ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a fesztiválra a regisztráltan résztvevő 4100 kórussal, az 1500 meghívott fellépővel, valamint a 300 protokollvendéggel, a közel 200 fős szervezőcsapattal, és a fesztivál lebonyolításában segédkező pécsi önkéntesekkel együtt közel 6000 ember érkezik majd a városba.

Nemsokára kezdődik!
Nemsokára kezdődik!

A regisztrált kórusok az ország minden pontjáról és határainkon túlról is érkeznek, a fesztiválra meghívott kórusok közül pedig jönnek Venezuelából, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Hongkongból és Kínából, Kanadából, sőt, még Közép-Kelet Afrikából is.

Az EUROPA CANTAT-on a fellépő kórusok pedig egymásnak is énekelnek – persze a pécsiek szeme láttára. A „Kórusok szemtől szemben” nevű programsorozatban 80 énekes társaság vesz részt, és egymásnak felelgető dalokat adnak elő.

A folyamatosan zajló színes – nem csak énekes – programok egyik csúcsa lesz a Július 26-án este 8 és 12 óra között a Dóm téren látható és hallható Kórusok éjszakája, amikor is a fesztivál kórusai fél óránként váltják egymást, így pedig a nézők 60 kis koncertet láthatnak egy este alatt.

Dalra fakad a város
Dalra fakad a város

A fesztivál közösségformáló ereje azonban talán a minden este fél 8-kor a Dóm téren megrendezett közös pécsi éneklésben mutatkozik meg leginkább. A „városéneklésen” a kórusok nagy része jelen lesz, az énekelni vágyó helyieknek és turistáknak pedig kiosztanak egy énekeskönyvet, amiből a kórusok játékosan, szórakoztatva tanítják meg a látogatóknak az abban összegyűjtött dalokat. Nem kóruspróba ez – mondta Móczár – és nem koncert, hanem egy kellemes kis esti program, sok-sok vidám dallal.

A fesztivál egyes programjai különböző módokon látogathatók, szóval érdemes figyelni a műsorfüzeteket. A szabadtéri, és a kisebb pécsi templomokban megrendezett események természetesen ingyenesek lesznek, de az ingyenes koncertek közül akad számos olyan is, melyekre érdemes előzetesen regisztrálni az EUROPA CANTAT honlapján, hisz a székesegyházban, a Dzsámiban, a Zsolnay Negyedben, vagy a Ferences templomban tartott nagyszabású koncertekre gyorsan elfogy a férőhely. A programsorozatban mindemellett olyan koncertek is helyet kaptak – főként a Kodály Központ nívós előadásai ezek –, melyekre viszont jegyet kell váltani.

Aki dalolna, az jöjjön!
Aki dalolna, az jöjjön!

A nagy össznépi dalolás emlékének pedig egy gömb-alakú eozinszobrot is állítanak a Kodály Központ előtt.

Az EUROPA CANTAT 700 millió forintos összköltségvetésből jön létre (ezt az összeget 2012-től 2016-ig hasznosíthatja a non-profit társaság). A város és a kormány ebből 300 milliót áll (150-150 millió), a maradék 400 milliót egy uniós pályázatból, szponzorok támogatásából, és a fesztiválra regisztráló kórusok részvételi és ellátási díjából fedezik.