Délvidéki magyar srácok érkeztek Pécsre

Újabb harmincfős délvidéki iskolás csapat érkezett Pécsre a Kosztolányi Dezső Céltársulás és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. által szervezett Pécsi Kalandozások program keretén belül. Orom, Oromhegyes, Tótfalu és Völgyes községekből érkeztek a fiatalok, akik egy kétnapos kiránduláson vesznek itt részt.

hirdetés
Uránia Mozi

A tavaly útjára indított Pécsi Kalandozások program június elején érte el az ezredik résztvevőjét, mára átlépte az ezeregyszázötvenediket is. Ez a szám magában foglalja a határon túlról érkező és a Pécsről induló fiatalokat is.

A fiatalok közül már mindenki járt már Magyarországon de Pécsett csak töredékük. A mostani kirándulás viszont mindenkinek sok izgalmas újdonságot tartogat.

A diákokat köszöntő Őri László alpolgármester elmondta, a programnak kettős célja van: egyfelől a vajdasági, horvát, szlovén magyarlakta területekről érkező fiatalok megismerhetik a régió kulturális központjának, Pécsnek nevezetességeit. A világörökség részét képező Zsolnay-negyedet, a kétezeréves történelmi belváros kincseit. Másfelől fontos, hogy egy élő kapcsolat, kötődés jöjjön létre a határon túli és az itt élő magyar fiatalok között.

– A szeptember eleji látogatás azt is jelzi, ebben a tanévben is folytatódik a Kosztolányi Dezső Céltársulás által szervezett, a város által támogatott program. Minden hónapban érkeznek majd csoportok határon túli, magyarlakta területekről. A tavaly indított program sikerét mutatja, hogy a Délvidék, Vajdaság összes nagyobb településéről jártak már itt fiatalok – mondta Őri.

– Pécsett minden iskolát megkerestünk a lehetőséggel, lehetett jelentkezni a programra. Eddig négy helyi általános iskola diákjai utaztak a határon túlra: a Jókai Mór Általános Iskola, a Református Gimnázium és Általános Iskola, a Kovács Béla Általános Iskola és a Szent Mór Iskolaközpont tanulói – nyilatkozta az alpolgármester.

Már túllépte a program az ezeregyszázadik résztvevőt is

Vajda Attila, a csoport vezetője elmondta, a harmincfős csapat a délvidéki Magyarkanizsa környékéről érkezett, ami harminc kilométerre fekszik a határtól, a most ideérkezett csapat a túlnyomó többségében magyarok lakta Orom, Oromhegyes, Tótfalu és Völgyes községeket képviseli.

– A diákokat a tavalyi versenyeredményeik, tanulmányi eredményeik és kiemelkedő iskolai aktivitásuk alapján válogattuk ki és hívtuk meg az utazásra – mondta.

A programok kedden zárulnak, délután indul a csapat haza. Addig is a mai napon a Zsolnay negyed nevezetességeit nézik meg: Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, Gyugyi-gyűjtemény, Planetárium. Kedden a belvárosban vesznek részt egy idegenvezetésen.

Hirdetés