Diákcsere: majdnem kétszázan Pécsről

Maradnának

Nem kevés zsebpénzt kaphat, és rengeteg tapasztalatot szerezhet az a pécsi diák, aki külföldi egyetemen próbál szerencsét. Elterjedt: jövőre megszűnik az Erasmus-program.

hirdetés

Jelenleg 180 pécsi egyetemista tanul valamelyik európai egyetemen a nemzetközi cserediák-programon keresztül. A diákok havonta úgy 400-500 eurót is kaphatnak, amely ugyan nem mindenre elegendő Nyugat-Európában, mégis nagy segítség lehet a tapasztalatszerzéshez.

Csaknem negyvenen vannak, akik szakmai gyakorlat miatt vannak külföldi felsőoktatási intézményben, valamint száz oktató is a program keretében képzi tovább magát. Az uniós program kapcsán októberben felmerült, hogy annak finanszírozására nincs pénze az EU-nak. A hazai programot irányító Tempus Közalapítvány leszögezte: nincsenek veszélyben az Erasmus ösztöndíjak Magyarországon.Megmarad az Erasmus program jövőre is.

A pécsi egyetem Erasmus koordinátora, Németh Judit szerint is biztosítottak a források a programra, nem valósak azok a hírek, amelyek a megszűnésről szólnak. Mint mondta, a PTE az országban az egyik legaktívabb intézmény, mind a résztvevők létszámát, mind a pénzügyi kereteket tekintve 2-3. helyen áll az ELTE és a Corvinus után.

A PTE-nek az idei tanévben összesen 300 fős kerete van, így további 120 diák még kijuthat külföldre.

Három fiatal életük nagy kalandjaként emlékszik vissza a külföldön töltött időre. És nem csak a partik miatt. Általában szakmai fejlődés miatt választják a diákok más országok egyetemeit.

Pihenésre, kikapcsolódásra is jut idejük a hallgatóknak.Sebre Zsuzsa mosolyogva azt mondta, már nem is emlékszik, hol tanult Dániában. Szerinte teljesen más egy ottani főiskola, mint idehaza.
Kéri Zsombor két félévét húzott le Németországban, amit őt „nagyon-nagyon sok tapasztalattal látta el”.

Csonka Gabriella Dél-Olaszországban, Salernóban tanult, ahol olyan érdekes órákat hallgathatott, amelyekre idehaza nem volt lehetősége.

A külföldi tanulás lehetősége mellé némi ösztöndíj is jár, ami itthon soknak tűnhet, ám a célállomások nagyrészt nyugat-európai országok, ahol drágább az élet.

Az ide érkező külföldi diákok is egyre többen vannak. Idén már 26 országból 163-an érkeztek Pécsre, és a második félévben is még sokan jöhetnek.