Diginapló: Anyád mindent lát!

Pécsett már csaknem tíz iskolában használják a digitális naplót, amelybe ugyanúgy beírják a tantárgyakat, érdemjegyeket és hiányzásokat, mint a papír alapúba. Ennek az az előnye, vagy máshonnan nézve a hátránya, hogy a szülők naponta láthatják, mit művel csemetéjük a suliban. 

hirdetés

Az úgynevezett digitális napló egy számítógépes program, amelyben minden diáknak van egy külön oldala. A gyerek iskolai előmenetelét, tanulását így követhetik nyomon a felmenőik. A havi lebontásban megjelenő adatokat a szülők interneten bármikor meg tudják nézni.

A Ciszterci Nevelési Központban szeptemberben vezették be a digitális naplót.

– A digitális naplóból a szülő többek között megtudhatja azt is, hogy gyermeke mikor nem jött iskolába, mert regisztráljuk a hiányzásokat, naprakész információt kaphat a dicséretekről és elmarasztalásokról is, és természetesen a jegyeiről – mondta Mendly Márta igazgatóhelyettes.

Az, hogy ez mennyire hatékony eszköz a renitens nebulók elleni harcban, jól tudják a tanárok a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban. Itt már tavaly is számítógép rögzítette az adatokat.

– Rögtön az első évben negyven százalékkal csökkent az igazolatlan órák száma, ami éppen ennek köszönhető. Fantasztikus hatása van, nyugodtan mondhatom – lelkendezik az iskola igazgatója, Magasi András.

A tanárok és a szülők körében is futótűzként terjed a diginapló híre, így egyre több pécsi iskola választja a papíralapú helyett.