Százezerrel több maradhat a zsebben

A Tettye Forrásház Zrt. és a Biokom Kft. is infláció közeli áremelést tervez. A gáz és a villany ár viszont biztosan csökken, így is több tízezer forint maradhat a zsebünkben.

hirdetés

A Biokom Kft. a hulladékszállítási – mind a lakossági, mind a közületi – díjakat emelné meg a törvény által lehetővé tett 4,2 százalékkal. Így például egy 70 literes edény ürítése 282 forint lenne, egy 120 literesé 430 forintba, míg egy 1100 literesé 4483 forintba kerülne. A számla természetesen attól függően változik, hogy hetente hányszor ürítik a kukákat.

A cég idén a lakossági ágazat terén 91 millió forintos veszteséggel számol, és jövőre – a felügyelőbizottsági figyelmeztetés szerint  – még a tervezett áremeléssel együtt is 220 millió forint ezen ágazat kiesése.

Drágábban viszik el.

Genczler István, a cég gazdasági igazgató közölte, a szolgáltatási költségeik folyamatosan nőnek, ehhez kell igazítani a díjakat is, de még a tervezett emeléssel is az ipari, a közületi szolgáltatásaikból befolyó összegből kell finanszírozniuk az említett terület veszteségét. Az igazgató elmondta, januártól hatályos új törvény eljárási díj fizetésére kötelezi a hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatokat, amely jelentős terhet jelent számukra.

Szintén változást jelent az újévben, hogy januártól a szolgáltatók kezébe kerül a díjváltoztatás mértékének meghatározása, ám ennek mértéke nem haladhatja meg a 4,2 százalékot.

A Tettye Forrásház Zrt. egyes kistelepüléseken várhatóan minimális mértékben növelheti  a díjakat, Pécsett azonban még nem dőlt el, hogy tud-e díjkorrekciót alkalmazni jövőre. Az mindenesetre biztos, hogy indokolt lenne, ugyanis a cégnek 200 millió forintot kell befizetnie az államkasszába a “vezeték adó” miatt 2013-ban, emellett az uniós kötelezettségvállalások miatt az ISPA-számlákat is fel kell tölteniük, amelyek további tízmilliókat jelentenek.

Kormányzati döntésnek köszönhetően jó hír azonban, hogy a távhőárak októbertől nem változtak, ráadásul januárban tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára. A számítások szerint ezzel akár 70-100 ezer forintot is megspórolhat egy pécsi család.