Diploma, te drága!

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a pécsi szülőknek, akiknek a gyerekei csak költségtérítéses formában nyertek felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ám, nem mindenki olyan szerencsés, hogy szülei támogatni tudják. Kiszámoltuk mennyibe kerül havonta a diploma megszerzése.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetemen 3729 elsőéves diák kezdi meg tanulmányait valamelyik alap-, illetve osztatlan képzésben, 30 százalékuk önköltséges formában nyert felvételt, ami – ha lakhatást kell fizetni – havonta több mint százezer forintos kiadást jelent.

Idén az általános orvos, a jogász és a pszichológia voltak a legnépszerűbb szakok a PTE-n. Az orvosi 950 ezer forintos tandíját valószínűleg kevesen vállalták be, ezért a másik két dobogós helyezett költségeivel számoltuk ki a havi kiadásokat, melyben a Diákhitel Központ pénzügyi tájolója volt segítségünkre.

A pécsi jogi karon a jogász képzés egy félévben 180 ezer forintba, a bölcsészkaron a pszichológia 285 ezer forintba kerül, ami havi szintre lebontva sem kevés és ehhez még hozzájön az albérlet vagy kollégiumi díj, az élelmiszer- és italfogyasztás, szórakozás, ruházkodás, valamint az egyéb kiadások.

A pénzügyi tájoló szerint egy egyetemista 26 ezer forintot költ ételre, 15 ezer forintot ruhára, a szórakozás, mobiltelefon és internet hatezer forintot tesz ki, egyéb kiadásokra 3900 forintot szánnak a fiatalok, míg a tanulással kapcsolatos költségek összege 7800 forintba kerül. Vagyis 64.700 forintot él fel egy diák egy hónapban és ebbe még nem számoltuk bele a lakhatást, valamint az utazást.

 

Nem olcsó az egyetemi élet…

Az utazásra egy hónapban legalább hat-hét ezer forinttal kell számolni, ugyanis a helyi járatokra érvényes havi diákbérlet 3.300 forintba kerül. A távolsági busszal történő közlekedés ára pedig attól függ, ki milyen messze lakik. Egy viszonylag közeli, például nyolcvan kilométerre lévő településre 840 forintból lehet eljutni, ez a visszaút miatt duplázódik.

– Politológia szakon vagyok, fizetősön, 150 ezerbe kerül egy félév. Felvettem a Diákhitel2-t, ez fedezi a tandíjamat – mesélte Viktória. – Baján lakom, de nem megyek haza sűrűn, próbálok spórolni az utazáson, Pécsen pedig gyalog megyek mindenhova. Nyáron dolgoztam, de év közben is fogok, hogy megtudjak élni valamiből és a mamám is kisegít olykor-olykor.

Az egyetemi koleszért átlagosan 16 és 18 ezer forintot kell letenni, az albérletárak a városban -mérettől és elhelyezkedéstől függően – 30-60 ezer forint között mozognak havonta. Nyugodtan számolhatunk átlagosan, rezsivel együtt havi harminc ezer forinttal, amit egy diáknak fizetnie kell egy hónapban lakhatásra. Ebben az esetben már közel 95 ezret, kollégistaként pedig majd 80 ezer forintot tesznek ki a havi kiadások, és ehhez nem is szükséges költségtérítéses formában tanulnia a hallgatónak. Ez még súlyos tízezrekbe kerül havonta.

– A lányom elrontotta az érettségit, emiatt nem vették fel államilag finanszírozott helyre, mivel építészmérnöknek tanul PTE műszaki karán, 210 ezer forint a tandíja egy félévben – mondta Ágnes, az egyik kaposvári szülő. – Annyival tudunk neki segíteni, hogy az egyetemet kifizetjük, de a többit magának kell megoldania. Kollégiumban lakik, és dolgozik az iskola mellett.

Nem csak a mérnöki diploma drága, például aki a jogi karra csak önköltséges képzésre nyert felvételt, annak még havi 36 ezer forinttal kell számolnia. A pszichológia szak még drágább: havonta 57 ezer forinttal emelkedik egy költségtérítéses hallgató kiadása.

  • cave

    egy normálisan dolgozó mesterembert meg nagyítóval kell keresni….