Pécsi egyetemisták is reszkethetnek

Kisebb riadalmat keltett az egyetemisták körében az a hír, hogy az Oktatási Hivatal (OH) több százezer, sőt egymilliós csekket küld ki azok számára, akik még nem szerezték meg diplomájukat nyelvvizsga hiányában vagy egyéb okok miatt. Mint kiderült, az OH nem csekket, hanem határozatot postázott mintegy kétezer érintett fiatal számára, akik közül kevesebb mint százan a Pécsi Tudományegyetem egykori diákjai.

hirdetés

Az elmúlt hetekben több száz egykori egyetemista és főiskolai hallgató kapott levelet az Oktatási Hivataltól, hogy fizessék vissza az állami ösztöndíj összegét, mert nem tudták megszerezni diplomájukat határidőre – a szükséges nyelvvizsga vagy szakdolgozat hiányában. Az összeg akár milliós is lehet, attól függően, hogy milyen képzésre járt a diák. Az OH szerint azonban a fizetésen kívül létezik más megoldás is arra, hogy rendeződjön a probléma.

Vanó Renáta, az OH Hallgatói Ösztöndíj Osztályának vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a hivatal a hallgatói jogviszony megszűnése után értesíti az érintetteket arról, hogy mekkora összegű állami ösztöndíjat vettek igénybe. Emellett felhívják a figyelmüket arra a végleges határidőre, ameddig fizetés nélkül megszerezhetik oklevelüket.

A hatályos törvény szerint az állami ösztöndíjas hallgatóknak a hivatalos képzési idejük másfélszerese alatt kell megszerezniük diplomájukat. A mostani riadalom azokat érinti, akik 2012-ben kezdték meg tanulmányaikat mester- vagy felsőfokú szakképzéseken – ők ugyanis általában négy félévig tanulnak ezen a szinten -, nekik idén augusztus 31-ig kellene megszerezniük a szükséges papírokat, hiszen lejár az a hat félév, amennyit a törvény engedélyez.

Lengvárszky Attila2
Lengvárszky Attila szerint Pécsen alig száz hallgatót érint a probléma.

Lengvárszy Attilától, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatójától megtudtuk, hogy a PTE folyamatosan monitorozza hallgatói adatbázisát, így nyomon követi az OH által országos szinten nyilvántartott, a vonatkozó kormányrendeletben foglalt állami ösztöndíjas hallgatókkal kapcsolatos tanulmányi időket is.

– Arról egyetemünk nem kapott tájékoztatást az Oktatási Hivataltól, hogy pontosan hány pécsi hallgató kapott az állami ösztöndíj visszafizetésre felszólító levelet, de a PTE Oktatási Igazgatóság rendelkezésre álló adatai szerint a Pécsi Tudományegyetem összhallgatói létszámának csupán töredéke érintett ebben a témában, ez a szám nem éri el a száz főt – közölte az igazgató.

Pécsen az érintett hallgatók az oktatási igazgatóság nyilvántartása szerint befejezték tanulmányaikat, és jellemzően a kötelező nyelvvizsga hiányában nem tudtak eddig oklevelet szerezni. (Bár tudunk olyanokról is, akiknek van érvényes nyelvvizsgájuk, de azt bizonyos feltételek miatt nem fogadják el.)

Pánikolni azért nem kell, hiszen többféleképpen is elkerülhető a fizetés: lehet részletfizetést igényelni maximum tíz évre, de maximum két évre kérhető az oklevélszerzés határidejének felfüggesztése is. Ekkor kérelmet kell benyújtani az OH felé, amelyben mellékelni kell egy felnőttképzési szerződés másolatát, amely szerint nyelviskolában vagy más oktatóközpontban nyelvet tanul az illető az oklevél megszerzése érdekében.

Létezik egy általános mentesítési lehetőség is, amellyel minden érintett egykori diák élhet: ha már letelt a határidő és a hivatal már megállapította a visszatérítési kötelezettséget, akkor ha a diák vállalja, hogy Magyarországon hazai munkaviszonyban dolgozik annyi félévig, amennyi ideig állami ösztöndíjas volt, akkor kiválthatja a fizetési kötelezettséget.

További részletek és kérelemminták az OH honlapján találhatók.

[box title=”Mennyit kellene visszafizetni?”]Az állami ösztöndíj mértékét kormányrendelet határozza meg képzési szintenként és képzési területenként, így eltérőek az összegek az alap- és a mesterképzés esetében. Az összeghatárokon belül az egyes felsőoktatási intézmények maguk döntik el, hogy mekkora legyen az önköltség. Alapképzés esetén az összeghatár 115 ezer és 350 ezer forint között mozog félévente, míg a mesterképzést végzőknél átlagosan 3-400 ezer forint. Léteznek persze olyan képzések, ahol ennél jóval többet kell fizetni, így az orvosi, fogorvosi vagy gyógyszerész szakokon elérheti az egymillió forintot is.[/box]