DNS: várólistára kerülnek a bűnözők?

A jövőben az eddig megszokottnál kevesebb esetben segítheti a rendőrök munkáját DNS-vizsgálat. Ideiglenesen korlátozzák megyei rendőr-főkapitányságonként és helyszínenként az elvégezhető DNS-vizsgálatok számát, mert túl sok ügyhátralék keletkezett. Pécsen többek között Bándy Kata gyilkosát is ennek segítségével kapták el.

hirdetés

Bár főként a súlyosabb bűncselekményekben nyújt nagy segítséget, hogy a rendőrség DNS-vizsgálatokat is tud kérni, az eredmények szerint kisebb súlyú eseteknél is használják a kétezres évek elején létrehozott pesti Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet (BSZK). Az itt működő laborban hajtják végre azokat a mélyreható elemzéseket, amelyeket megyei kapitányságokon felszerelés híján lehetetlen.

[frame]

Mi az a DNS?

Az emberi szervezet felépítését és működését kódoló örökítö anyag a DNS (dezoxiribonukleinsav) molekula. Ez a sejtek magjában és az energiát termelő sejtalkotókban található. Minden, sejtmagot tartalmazó humán szövet és váladék jól használható a DNS-analízishez, így a vér, az ondó, a hüvelyváladék, a nyál, a vizelet, a szövetek, a hajhagyma, a csontok és a fogak is.

[/frame]

Az intézet DNS-vizsgáló kapacitását évi 500 mintára alakították ki, de pár év alatt az igények többszörösen meghaladták ezt.

Ez viszont hátráltatta a munkát. Többször előzetes letartóztatásban lévő, emberöléssel gyanúsított személyeket, vagy brutális cselekedeteket elkövetőket kellett szabadlábra helyezni, mert a bíróságra nem jutott el időben – volt, hogy 19 hónap alatt sem – egy-egy fontos eredmény. Több mint kétezres ügyhátralék keletkezett ugyanis az utóbbi egy-két évben Pesten, ezeket pedig le kell dolgozni.

Az ORFK éppen ezért döntött a napokban.

Ideiglenesen, az ügyhátralékok eltűnéséig vagy drasztikus csökkenéséig, illetve a BSZK kapacitásnöveléséig minden megyei főkapitányságnak kvótája lesz arra, hogy havonta mennyi ügyben kérhet DNS-vizsgálatot. Azt, hogy a kvótát mely ügyekre használják fel, a megyei főkapitányságok bűnügyi vezetői az ügyészekkel közösen döntik majd el.

Korinek László pécsi kriminológus szerint jól látszik, hogy a laborokat hosszú távon fejleszteni kell.

Korinek: a kvóta fel is gyorsíthatja az ügyeket, később viszont fejleszteni kell

– Bár lassú és költséges eljárásokról van szó, a legtöbb komolyabb bűntett során segít a DNS-vizsgálat. Ez tény. A forradalmi módszerrel tettesekre lehet rábizonyítani a bűncselekményt, vagy éppen feltételezett elkövetőket lehet kizárni a gyanúsítotti körből, ami gyorsítja, sikeressé teheti a nyomozást – vélekedik a szakember.

Korinek László szerint ugyanakkor a mostani kvótarendszernek is lehet hozadéka: mégpedig az, hogy a kapitányságok nem kérnek feltétlenül költséges vizsgálatot olyan eseteknél, amikor ez nem lenne erősen indokolt – hozta fel az autólopásokkal kapcsolatos példát. Emellett a futó ügyekben is gyorsabban születhet ítélet.

Szerettük volna megkérdezni a baranyai főkapitányságot arról, hogy ők havonta, évente hány esetben adnak munkát a központi labornak, illetve milyen jellegű bűncselekményeknél hívják segítségül a vizsgálatokat. Arra is kíváncsiak voltunk, lesz-e a rendszerben megfelelő szabad kapacitás az előre nem látható, kiemelt ügyekben – ne adja Isten, egy brutális gyilkosság esetén – a szükséges vizsgálatokra.

A rendőrség azonban visszautasította kérdésünket: „a kért adatokat azok jellegére való tekintettel nem áll módunkban rendelkezésére bocsátani” – közölte a szervezet. Utóbbi kérdésünkre a BSZK adta meg a választ: a kiemelt, fontos ügyek mindenképpen előnyt élveznek a vizsgálatoknál. Ilyen volt legutóbb például a Bándy-gyilkosság. Ismeretes, ott is a DNS-minta segítségével tudták P. Lászlóra bizonyítani tettét.

[frame]

Labor sok is lenne

Az orvosegyetemeken és magáncégeknél is rendelkezésre állnak olyan berendezések, amelyek alkalmasak a DNS-minták analizálására. Pécsen az egyetemnél is van ilyen berendezés, s egy legutóbb átadott kutatóközpontban, Kertvárosban is. 2011-ig használták is az orvosegyetemek intézeteit, de később a kormány az ismeretlen tettesekkel kapcsolatos bűnügyi vizsgálatokból kizárta az orvosegyetemi és más DNS-laborokat. Ennek oka az volt, hogy több esetben nem pontos eredményeket hoztak a vizsgálatok. A mostani egyetlen központ fejlesztésére 240 millió kellene; ezt valószínűleg jövőre kapja meg a BSZK.

[/frame]