Tarolni akarnak a szupertitkos pécsi termékkel

Egyre több fogy a pécsi szivarkákból

Az egyre szigorodó szabályok, a növekvő közterhek, a dohányipari különadó nem segítik a Pécset két gyárat is működtető BAT-ot. A cégnél ugyanakkor abban bíznak, hogy a nálunk gyártott szivarka egyre több piacon lesz sikeres, s az új EU-s megkötések 2016-os alkalmazása után komoly szerep jut neki – magyarán nagy jövőt remélnek az új gyárnak.

hirdetés

Már háromnegyed éve dolgoznak a BAT új pécsi dohánygyárában, s hamarosan Magyarországon is bevezetik a sokáig csak szupertitkos innovációként jellemzett terméket, amiről később kiderült, hogy dohánylevél borítású szivarka.

Mint azt Tóth Attila, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. szabályozási és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője lapunknak elmondta, az üzem létesítésének ötlete óta folyamatosan egyre több országban dolgoznak a termék bevezetésén, piacaik egyre bővülnek, ami reménykeltő. Azt várják, hogy fellendülést hoz a cég életében.

Új munkahelyeket még nem hozott, de a piacbővítés elindult
Új munkahelyeket még nem hozott, de a piacbővítés elindult

– Folyamatos a terjeszkedés e téren, s ez még el is fog tartani jó ideig reményeink szerint, mert a változó jogszabályok egyelőre e termék malmára hajtják a vizet – mondta lapunknak, egyben utalva arra, hogy az Európában egyedül Pécsen gyártott ilyen típusú szivarka kedveltségének fokozódásában bíznak. Németországban már sikeres a termék, s azt remélik, hogy ez idővel másutt is így lesz. Ez annak is köszönhető szerinte, hogy az új termék minőségben jobb a korábbi füstszűrős szivarkáknál, és árban várhatóan a hagyományos cigaretta alatt tudnak maradni vele.

Tóth Attila elmondta: a Finn utcai pécsi üzemben bőven van még hely, az bővíthető az igényeknek megfelelően gyártósorokkal, gépekkel. Abban bíznak egyébként, hogy az új EU-s megkötések alkalmazásáig tudnak is fejleszteni, ami új munkaerő bevonását is magával hozza.

Az új, 9 milliárdból létrehozott gyárban egyébként ma 100-120 ember dolgozik, kifejezetten szivarkákat gyártanak. A régi létesítményben további 350-360 dolgozónak adnak munkát. Itt bővíteni is tudtak az utóbbi időben, igaz, egyelőre csak egy ötven főnyi bérelt munkaerővel az új vödrös kiszerelésű vágott dohánynak köszönhetően.

[box title=”Ez lesz 2016-tól, majd 2020-tól” box_color=”#895e2a”] A dohánnyal kapcsolatos új EU-s irányelv szerint 2016 májusától szigorúbb és egységesebb szabályok vonatkoznak a cigaretták gyártására, a dobozok megjelenésére. A figyelmeztetéseknek a doboz elülső részének és hátának a jelenlegi 30, illetve 40 százaléka helyett legalább 65 százalékát kell elfoglalniuk. A cigarettákat nem lehet majd az ajakrúzsok formáját utánzó keskeny dobozokban sem piacra dobni, s legalább 20 cigarettát kell tartalmazniuk a pakkoknak. Az adalékanyagok használatát nem tiltják ugyan be, de a cigarettákban és a cigarettasodrásra szánt dohánytermékekben nem alkalmazhatók majd olyan mennyiségben, hogy a dohányterméknek a dohány ízétől jellegzetesen különböző (jellegzetes) ízt kölcsönözzenek. A mentol jellegzetes ízesítésnek tekinthető, amelynek használatát négyéves átmeneti időszakot követően megtiltják 2020-tól. Más dohánytermékek, így a szivarok, a szivarkák és a füstmentes dohánytermékek mentesülnek a jellegzetes ízesítésre vonatkozó tilalom alól.[/box]