Dolgozhatnánk otthonról, de jó lenne az?

Kell egy jó laptop, és kész.

Az otthonról is végezhető munkák ma már mindenhol adottak, az viszont elég érdekes, hogy a távmunka lehetősége ellenére itthon még közel sem vetette meg a lábát az ilyen szabadabb, irodához nem kötött munkavégzés. Pécsi tervezőket és építészeket kérdeztünk arról, hogy mit gondolnak erről a trendről.

hirdetés

Ha valaki azt mondja nekünk, hogy otthonról végezhető munkával keresi meg a napi betevőre valót, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ahhoz hasonló kamumunkával tengeti az idejét, mint amilyenről nemrég itt beszámoltunk. Pedig más távmunka-lehetőségek is léteznek az olyan rossz hírű otthoni melókon kívül, mint például a felügyelet és szűrés nélküli álláskereső oldalakon hirdetett szórólap-fénymásolás, vagy szórólaptömbök csomagolása.

Simán dolgozhatnánk otthonról is?
Simán dolgozhatnánk otthonról is?

Ma már ugyanis szerte Európában, és a tengerentúlon is teret hódít az otthoni munkavégzés lehetősége, de természetesen csak az olyan foglalkozások esetében, melyek munkaköri leírása nem feltételez, nem követel meg fix munkahelyet. Elég nehéz lehet például otthonról vezetni a belvárosi kis vonatot, vagy seperni az avart. Viszont számos olyan munka akad már, melyek tisztességes elvégzéséhez nem kell már egy irodában ülnünk.

Ilyen például a grafikusi munka, de ma már építészek is otthonról, vagy akár utazás közben is terveznek épületeket. De vajon miként vélekednek az otthoni munkavégzésről az utóbbi szakmák pécsi képviselői?

Kell egy jó laptop, és kész.
Kell egy jó laptop, és kész.

Szefcsik Zoltán, a pécsi Sz.Graphic grafikus-dizájner cég művészeti vezetője lapunknak elmondta, hogy a modell számukra is ismert, próbálkoztak is vele, de inkább a megszokott stúdió-közeget részesítik előnyben a cégnél. Ennek az oka többek között az, hogy a megrendelőkkel nem csupán az interneten, hanem személyesen is gyakran kell tartani a kapcsolatot, az pedig az üzlet és a cég megítélése szempontjából is jobb, ha szemtől szemben beszélik meg az ajánlatokat, a terveket, és a munkafolyamat állomásait. A konkrét, kreatív munka alatt pedig sokkal kényelmesebb úgy dolgozni, hogy egy térben vannak, valamint könnyebb és gyorsabb a munkatársak közötti kommunikáció is.

Hasonlóképp vélekedik az otthoni munkavégzésről Kertvéllesy Gábor, a pécsi Kertvéllesy Építésziroda vezetője is. Kifejtette, hogy az általuk végzett tervezői munka ugyan végezhető lenne otthonról is – számos alvállalkozójuk így dolgozik – de az elvük az, hogy az otthon a családé, az iroda pedig a munkáé. Azért van ez így, mert az időbeosztások megvitatása, a határidők tartása, a tervezők adott munkáinak kontroll alatt tartása sokkal folyamatosabb. Így „nincs mozgó alkatrész” a gépezetben, nem kell igazodni a város- vagy épp az ország egyes pontjain dolgozó munkatársakhoz.

Akad azonban olyan építész is a városban, aki a szakma jövőjét máshogy látja. Horváth András, a Horváth és Patartics Építész Iroda egyik alapítója lapunknak ugyanis azt mondta, hogy ma már mindent a digitalizáció ural, melynek eredményeképp a munkavégzéshez nem feltétlenül kell az irodában lenni, elég egy jó laptop ahhoz, hogy valaki bárhonnan hatékonyan el tudja végezni a munkáját. Ha a munkaeszköz hordozható, akkor a munka is, mondta. A kommunikáció ma már főként az interneten zajlik az ügyfelekkel és a munkatársakkal is, akik végig a levelezőprogramok segítségével vitatják meg a fontos kérdéseket. Egy iroda pedig – folytatta – ma már luxus, hiszen minden adat, minden szerződés, tervrajz már digitális formában tárolt. Az iroda szerepe talán csak abban rejlik, hogy ott tudnak közös megbeszéléseket tartani, és ott fogadják az ügyfeleket, ha azok személyesen is találkozni akarnak a kreatívokkal. A jövő viszont az okostelefonoké és a táblagépeké, nem a fix helyhez kötött munkavégzésé.