Donátus, a kincset érő alvó borvidék

A kezdetben szőlőbirtokokkal, kiskertekkel tűzdelt pécsi városrész, a Donátus, az egyik legszebb része volt városunknak. A 18-20. században az Aranyhegy a legjobb szőlő és gyümölcstermő terület volt, egy telek ezen a területen aranyat ért akkoriban. Mára már lakóövezet, szőlőt nem termesztenek a gazdák. Mégis a hegyoldal a régi idők patináját idézi, szűk és kanyargós utcáit járva az embert átjárja a múlt századi mediterrán nosztalgia. 

hirdetés

Aranyhegy az aranyat érő borvidék

A Deindol, Bálics, Makár és Ürög határolta domboldali terület városunk észak-nyugati részén terül el. A terület központi részén, az Aranyhegyen szőlőt és gyümölcsöt termesztettek. Ez városunk egyik legjobb minőségét produkáló termőterülete volt, a területre jellemző fajták között szerepelt a cirfandli is. Itt leginkább hétvégi kertek vagy szőlőbirtokok voltak, amiknek helyét napjainkban kezdik átvenni a családi házak, a szőlőkből egyre kevesebb található már.

donatus2
Családi csoportkép a Donátus környékén, forrás: Fortepan.hu

A szőlők védőszentjének kápolnája

1736-ban építettek kápolnát a szőlő védőszentjének, Szent Donátnak Aranyhegyen. A kápolnát többször alakították át, legutóbb Hoffmann László tervei alapján építették át egy modern, alacsony csatlakozó tornyos épületté, déli oldalán íves ablakokkal, belül deszkamennyezettel. A Pécs Lexikonban is olvasható leírás szerint a sekrestye és a hajó csatlakozásánál Zsolnay-mázas pirogránit rács-mellvédű szabadtéri szószék található.

A városrész nevét tehát Szent Donátról kaptak. A történészek szerint Donát vértanú valószínűleg ókeresztény püspök volt, különösen a villámcsapás és a jégeső elhárításért szoktak hozzá könyörögni.

Szekeres Zoltán családjának a második világháború óta van birtoka a donátusi hegyoldalban.
– Régebben a busz is alig tudott felmenni a Donátusra, hiszen a szőlők között kanyarogtak a keskeny és meredek utcák. Az Aranyhegyen fenomenális borokat termesztettek a gazdák, az én édesapám is borász volt, ahogy én is gyermekkorom óta tanulom a szőlészetet – mesélte a 60-as éveiben járó férfi. – A múlt században még nem voltak lakóházak a vidéken, kezdetben csak kertek, szőlőbirtokok voltak. A nyolcvanas-kilencvenes években építettek a gazdák házakat, ezek maximum 20, 30, később 40 négyzetméteresek lehettek akkoriban, a telkek beépíthetősége miatt – teszi hozzá.

donatus3
Forrás: Fortepan.hu

Ez egy patinás, kertes, gyönyörű, mégis alvó városrész.

Sok helyen azonban már kiirtották a szőlőket, az elmúlt évtizedekben kezdett megváltozni a környék jellege, lassan átalakult lakóövezetté. A városrésznek azonban máig falusias jellege van, hiszen nincsenek közel egymáshoz az épületek, bolt, vagy vendéglátó egység sincsen nagyon arrafelé.

Közösségi élet nem nagyon van

Szekeres szerint a legnagyobb probléma a Donátuson, hogy nem lehet közösségi programot szervezni, helyhiány miatt. Az évszázadokkal ezelőtt kialakított szűk, kanyargós utcák szelte vidéken, a donátusi kápolnát kivéve, nincs olyan terület, ahol összegyűlhetnének az emberek.

IMG_0694

– A kisközösségi szerveződés nehezebben működik ezen a városrészen, egyedül misére gyűlnek össze az emberek a kápolna környékén – teszi hozzá a férfi.

Vendéglátóegységekben sem bővelkedik a terület, olyannyira nem, hogy az az egyetlen kisbolt is megszűnt, ami a Donátusi úton üzemelt évekkel ezelőtt. De ez nem is baj, hiszen olyan ide haza érkezni, mintha az ember a nyaralójába menne kikapcsolódni.

Galaxis diszkó, a Donátusi út lakóinak „kedvence”

A hegyoldal arculatváltásához nagyban hozzájárult a kilencvenes években nyílt Galaxis diszkó, a Donátus alján, a Bálicsi út és az Angster József utca kereszteződésénél. Mivel a belvárostól némiképp távolabb eső diszkó már mélyen a családi övezetben feküdt, így az ott lakók nem sokáig tűrték a hangzavart, hangoskodó fiatalokat, így kénytelenek voltak a vezetők egy idő után tíz órakor zárni. Az ott lakók elmondása szerint – az 1990-es években – volt, hogy hajnali ötkor keltek arra, hogy beleremeg a ház a basszusba – az egész utca dübörgött.

IMG_9842
A sárga épület volt a Galaxis

Érthető módon ezután radikálisan csökkent az odajárók száma. 1999-ben a Galaxis a Boccaccióhoz hasonlóan kigyulladt és komoly károk keletkeztek benne, de teljesen nem égett le. Ez jelentette a végét a diszkónak, ami most már lakóházként funkcionál.

Forrás: Pécs Lexikon