Fizetnie kell Simonnak?

Három jogcímen is visszakövetelhetők Simon Gábortól, az MSZP volt elnökhelyettesétől a számára képviselőségének ideje alatt kifizetett juttatások – mondta Rubovszky György, az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának KDNP-s elnöke hétfőn, a testület zárt ülése után.

hirdetés

Mint ismert, a Mentelmi Bizottság korábban a Pécsi Tudományegyetem jogi karát kérte fel arra, hogy vizsgálja meg, milyen jogcímen követelhető vissza  Simon Gábortól az a 36 millió forint, amelyet országgyűlési képviselőként kapott tiszteletdíj gyanánt 2009-től. Azért ettől az évtől, mert ekkortól adott be valótlan vagyonnyilatkozatot a volt MSZP-s, hiszen kiderült: tisztázatlan eredetű forrásból származó több százmillió forintot parkoltatott különböző számlákon.

A jogi kar dékánjának, Kecskés Lászlónak a vezetésével felálló testület szakértői véleményét hétfőn tárgyalta a Parlament Mentelmi Bizottsága.

SimonHVG

A bizottság elnöke, Rubovszky György azt mondta, a pécsiek anyaga “erősorrendben” három visszakövetelési jogcímet tartalmaz, és ezt javasolja majd az Országgyűlésnek. A parlamenti bizottság majdnem egyhangúlag el is fogadta az ügyben készült jelentéstervezetének vázát, a kész jelentést várhatóan a jövő  héten fogadja el a testület.

Arról, hogy ezek pontosan mik lehetnek, azért nem beszélt, mert  nem biztos, hogy a polgári pernek – pertaktikai szempontból – jót tenne, ha a visszakövetelhetőséggel kapcsolatos érvek nyilvánosságra kerülnének.

Hozzátette: azt viszont nem a bizottság dönti el, hogy ezt az igényt az Országgyűlés érvényesíti-e, ez a Ház vezetésének feladata. Ha úgy dönt, hogy igen, akkor nem alaptalan ez a döntés és esélye van a visszakövetelésnek – tette hozzá.

Rubovszky György azt mondta, Mesterházy Attila MSZP-elnök a bizottság ülése előtt egy órával a kampányra hivatkozva faxban mentette ki magát. A szocialista politikus azon mondata, miszerint a Simon-ügyben nem tud semmit, arra enged következtetni, hogy “az eddigi nyilatkozatai minden alapot nélkülöztek” – tette hozzá Rubovszky.

Simon Gábor

A Mentelmi Bizottság azért kérte a pécsiek segítségét, mert komoly jogi vita alakult ki a korábbi ülésükön e kérdésben, hiszen Simon Gábor önként mondott le a mandátumáról, attól nem megfosztotta testület.

Ezzel a húzással egy időre úgy tűnt, megússza, hogy ne kelljen visszaadni a 2009 óta felvett csaknem 36 millió forintnyi tiszteletdíjat. Kecskés László, a pécsi kar dékánja korábban közölte, ők elvégezték munkát, a részletekről a Mentelmi Bizottság illetékes nyilatkozni.

Simon Gábort költségvetési csalással, három rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, illetve felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják. A volt politikus jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Fotók: HVG.hu, mno.hu, Heti Válasz