Döntöttek: folytatják a buszcseréket

Jövőre a tervek szerint már a pécsi buszpark több mint a felét vadonatúj járművek alkotják, ugyanis az önkormányzat a minap úgy döntött, állami hitelt vesz fel a buszcsere program folytatására. A több mint négymilliárdos keret 20-30 csuklósra, emellett 20-30 szóló járműre is elegendő lehet.

hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a város jövőre is folytatná az idén elindított buszcsere programot, ennek előkészületeit pedig az akkori ígéreteknek megfelelően idén nyáron el is indították. Úgy volt, hogy a Tüke Busz Zrt. vesz fel mintegy négymilliárd forintot a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) a célra a „Közösségi Közlekedésfejlesztési Finanszírozási Programon”.

Időközben viszont találtak egy sokkal jobb lehetőséget is.

– Kiderült, hogy az önkormányzatokra szabott „Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program” is lehetőséget nyújt a pénzügyi finanszírozás megteremtéséhez, ráadásul kedvezőbb feltételekkel – magyarázta lapunknak Csizi Péter alpolgármester. – Így az önkormányzatnak kell felvennie a hitelt, viszont annak törlesztőrészletei kedvezőbbek lesznek. Ezzel a változással mintegy félmilliárd forintot nyer Pécs – tette hozzá Csizi.

Év végéig további új csuklós buszokat szereznének

Ismert, a nemrégiben érkezett 15 szóló Credó típusú jármű, s a még idén vásárolni tervezett 4-5 csuklós busz megvásárlásához is az MFB adott hitelt. Az átfutási idő viszont fél-egy évet is igénybe vesz. Mivel Pécsnek minél előbb kellenek az új járművek, gyorsan kellett dönteni.

A várakozások szerint jövő év első negyedévében lehet döntés a hitel odaítéléséről, s az év második felében zongorázható le az új buszok vásárlására vonatkozó közbeszerzés.

Csizi Péter nem kívánt matekozni arról, hogy a hitellel hány buszt hozhatnak Pécsre. – Minél többet, minél jobbakat, amíg a keret engedi – mondta.

Több buszgyártónál is érdeklődtünk, mire kelet elég négymilliárd forint.

Kiderült, a középkategóriás új szóló buszok ára 40 és 60, míg a csuklósoké 100-120 millió forint körül mozog. Mivel Pécsen mindkét változatra szükség van, akár hatvan új jármű is érkezhet a városba jövőre. A Tüke Busz egyébként majd nyílt közbeszerzést ír ki, hogy a legjobb ár-érték arányt képviselő masinákat választhassák ki.

[frame]

Év végéig 30 új busz közlekedhet Pécsen

Jelenleg összesen 25 darab vadonatúj szóló jármű rója a köröket Pécsen. Tizenöt szóló ezek közül a Tüke Buszé, míg két csuklósat és további nyolc szólót a Credókat gyártó Kravtex Kft.-től bérel a vállalat. Novemberben négy vagy öt további új, csuklós buszt venne a cég. Közben azt tervezik, hogy a bérelteket is tovább használnák – ezekre decemberben lejárna a szerződés – s jövőre újabbakat is csatasorba állítanának kölcsönzéssel. A bérléssel a számítások szerint még mindig jobban jár a Tüke, mintha a régi Ikarusokat javíttatnák.

[/frame]