Na ennyi volt: vége az olcsó lakásoknak

Akinek van pénze, az elmúlt hónapok pénzügyi botrányai miatt betonbiztos befektetést keres, emiatt ingatlant vásárol. A családosok vagy gyereket vállaló párok pedig állami támogatás miatt húzhatják fel a pécsi ingatlanpiacot. A közvetítők szerint több ingatlant értékesíthetnek idén Pécsen, mint az elmúlt öt év bármelyikében.

hirdetés

Az idei első negyedév után a pécsi ingatlanosok szerint több jel is arra utal, hogy igencsak felpörgőben van a használt lakások piaca a városban. A várakozások szerint az egyetemek környékén a befektetők és a diákok, illetve szüleik adják a fejüket vásárlásra, míg Kertvárost az olcsó saját lakásra vágyók pezsdíthetik fel.

Kertváros is vonzó újabban az olcsósága miatt
Kertváros is vonzó újabban az olcsósága miatt

Szabó János, az Ingatlan a la carte Kft. ügyvezetője azt mondta lapunknak, tavaly már érezték a kereslet növekedését, s idén is legalább ilyen forgalomra számítanak. Hozzátette: jelenleg a kisebb, olcsó lakások és a 10-15 millió forint közötti belvárosi ingatlanok forognak a piacon. A devizahitelek folyamatban lévő forintosítása miatt arra számítanak, hogy sok lakástulajdonos megszabadul hitellel terhelt drága lakásától és kisebbe költözik, így sok, viszonylag új ingatlan kerülhet a piacra.

Ezekbe szerinte családos emberek vagy gyermeket várók költözhetnek, akik az új családi otthonteremtő kedvezmények (CSOK) miatt 500 ezer és 3 millió forint közötti állami támogatásra jogosultak júliustól. Szintén érzékelhető, hogy befektetők vásárolnak lakásokat, s egyetemistáknak adják ki.

Kosteleczky Sándor, a Kőház-Lak Ingatlan Kft. szakembere szerint biztos befektetést keres az, akinek pénze van. Az elmúlt hónapok brókerbotrányai, a DRB Bank felszámolása az ingatlanbefektetések felé viszi a tehetősebbeket.

Az ingatlanosok ugyan nem számszerűsítették, hogy tavaly és idén eddig mennyi lakás cserélt gazdát segítségükkel, de folyamatos bővülésről beszéltek. A legnagyobb várakozás a fenti új szocpol miatt van bennük, sok olyan érdeklődő ugyanis már a CSOK júliusi indulását megelőzően előszerződést kötnének.