Áremelés jön – Mégis spórolhatunk?

A nyári aszályt eddig csak a mezőgazdaság érezte meg, hamarosan azonban mi is megfogjuk, ha vásárolni megyünk. Jelentősen mélyebbre kell nyúlnunk majd a zsebünkben, mint korábban. A szakértők szerint 30 százalékos is lehet differencia, ugyanakkor van néhány jó tippünk, amivel megfogatjuk a pénzt!

hirdetés

Elsősorban a csapadékszegény időjárás és az energiaárak, illetve az üzemanyagok

Idén a liszt, így a kenyér is drágább lesz

drágulása miatt nőnek hamarosan az élelmiszerárak. A prognózisok szerint még idén, de legkésőbb jövő év elején 20-30 százalékkal is többet kell fizetnünk emiatt a boltokban.

Körbejártuk a terméktanácsok és szövetségek pécsi képviseletét és kiderült: gyakorlatilag minden termék tekintetében számítani lehet emelkedésre ezek miatt.

A Pékszövetség szerint a kenyér és a pékáruk esetében 25-30 százalékos áremelésre van szükség az alapanyagárak változása miatt, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál azt mondták, minimum 5-10 százalékkal lesz drágább átlagosan a zöldség és a gyümölcs, a fagy és az aszály által komolyabban sújtott gyümölcsök, s az ezekből készült konzervek azonban ennél nagyobb mértékben drágulnak. Ugyanígy az alapvető ételnek számító krumpli is nagyot drágul; december végére kétszáz forintot is elkérhetnek kilójáért a piacon.

A Tej Terméktanács becslése szerint elsősorban a takarmánynövények drágulása miatt 15-20 százalékkal kerülhet többe a tej literje is, azaz még a legolcsóbb tartós fajta is 200 forint felett lesz a nagyáruházakban.

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint a húsiparban ugyanakkor legalább harmincszázalékos áremelésre lenne szükség. Mint azt a szervezetnél elmondták, kérdéses azonban, hogy egy 30 százalékos áremelésbe belemennek-e a fogyasztók, vagy egyszerűen egyes hústípusokat száműznek étrendjükből. Valószínűbb, mondták, hogy átlagosan csak ötödével kérnek többet a kereskedők; ezzel ugyan profitjukat csökkentik, azonban mégsem szenvednek akkora károkat, mintha brutális áremelésekbe bocsátkoznának.

[frame]

Hiába a drágaság, pazarol a magyar

A már most is igen magas árak ellenére meglepő egy hazai felmérés eredménye, amely szerint ma Magyarországon a megvásárolt ételek harmada landol a kukában. Ráadásul nemcsak alapvető élelmiszereket dobnak ki a magyarok, hanem prémium-minőségű termékeket is, mint a felvágottak, főtt sonkák, kolbászok, péksütemények. A hozzáértők szerint érdemes annyit venni, amennyi kell, s inkább még egyszer leszaladni a boltba, ha elfogy valami. Az is segít, ha a tologatható kerekes kocsi helyett a kézi kosarat választjuk, vagy ha kizárólag a bevásárlólistánkon szereplő termékeket visszük el a boltból. Videónkból megtudhatja, mit érdemes másképp csinálni, hogy az áremelések ellenére több maradjon a családi kasszában, mint korábban.

[/frame]