Duplán fizethet, ha először nem fizet

Március végén ismét lejár a kötelező kamarai tagsággal járó 5000 forintos hozzájárulás befizetésének határideje. A regisztrációs díjért cserébe a testület különböző szolgáltatásokat nyújt a vállalkozóknak, de ezeket a cégek túlnyomó többsége nem veszi igénybe – legalábbis egy nemrég végzett felmérés szerint. Viszont érdemes fizetni, mert pórul járhatunk. 

hirdetés

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete idén márciusban mérte fel tagjainak elégedettségét az iparkamarák által nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban. A kutatás eredményei alapján a tagok többsége – 84 százaléka – szerint munkájukhoz nincs szükségük a kamarák által kínált szolgáltatásokra, a kötelező kamarai regisztrációs díjat egyfajta adónak tekintik és a tagok mindössze két százaléka szerint hasznos a munkájuk.

Az egyesület felmérése azt mutatja, hogy legtöbbször a Széchenyi hitellel kapcsolatban fordultak segítségért az ipartestülethez, másodikként pénzügyi, gazdasági tanácsot kértek, ellenben alig vették igénybe a kamarák támogatását üzleti partnerek felkutatásában.

kamara - g
Ennyiért kötelező a regisztráció

Kíváncsiak lettünk volna a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara véleményére is, arra, hogy milyen ügyekben és hányan vették igénybe a kamara által nyújtott szolgáltatásokat, ám Síkfői Tamás titkár nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott csak, hogy nem foglalkozik olyanokkal, akik ellenérdekeltek a kamarákkal szemben.

A Bisnode nemzetközi cégminősítő kimutatása szerint 2016 januárjában 15 747 működő vállalkozás tevékenykedett Baranya megyében.  Nekik mindenesetre március végéig kellett befizetniük az 5000 forintos regisztrációs díjat.

Ráadásul nem árt tényleg figyelmesnek lenni, hiszen előbb a kamarák szólítják fel a delikvenseket a pénz megfizetésére, ám ha nem járnak sikerrel, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át az ügyet.

A NAV pedig legalább ötezer forintos díjat számít fel minden egyes, a fizetéssel elmaradt vállalkozásnak azért, hogy köztartozásnak minősülő elmaradást behajtsa tőlük. Baranyában egyébként nagyságrendileg a vállalkozásoktól valamivel több mint 100 millió forint folyik be évente.

  • Fóris Béla

    A tolvaj politikusoktól mikor kobozza el az eltulajdonított közvagyont, ebbe az országban csak a gazemberek sikeresek, mint a volt párt és kisz tagok, egy rakás kontraszelektált percemberke.