Dühöng a járvány: 20-szor több a beteg

Van olyan munkahely, ahol a dolgozók harmada hiányzik, az iskolákban is jócskán foghíjasak a padsorok: tarol az influenza, a megfázás, a nátha Pécsett. Több mint kétszer annyi a beteg, mint egy héttel korábban.

hirdetés

Idén korábban kezdődött az influenza- és náthaszezon, ezt mutatják a tapasztalatok: az iskolákból, óvodákból sok gyerek hiányzik, és van olyan pécsi munkahely, ahová a dolgozók harmada nem tudott bemenni.

Dr. Princz János háziorvos, a Praktizáló Orvosok Szövetségének baranyai elnöke is úgy látja, idén előbb kezdett támadni a betegség: míg az előző években január végén, február elején szokott erősebben megnövekedni a betegszám, addig idén már január közepétől egyre több a páciensük, sokan keresik fel a rendelőket influenzával vagy influenzaszerű megbetegedéssel.

influenza
Egyre több a beteg Pécsett is

A háziorvos szerint azonban ha nem muszáj, nem kell azonnal doktorhoz rohanni: ha megjelennek a tünetek, a láz, a végtagfájdalom, köhögés, fejfájás, azt alapesetben egy egészséges ember megfelelő lázcsillapítókkal, pihenéssel, sok folyadékkal pár nap alatt le tudja gyűrni (más kérdés, hogy ha valaki otthon marad, a táppénzhez is szükség van orvosi vizsgálatra.) Dr. Princz János szerint ugyanakkor mindenképp fel kell keresniük az orvost azoknak, akiknek valamilyen krónikus, például tüdő-, szív- vagy anyagcsere-rendszeri betegségük van, hiszen ilyen esetben sokkal nagyobb a szövődmények veszélye. Ugyancsak mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a láz nem múlik el pár napon belül, vagy esetleg megszűnik, de néhány nap múlva visszatér – ez szintén valamilyen ráfertőződés, szövődmény jele lehet. Jó tudni viszont, hogy a köhögés még hetekig megmaradhat.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai is alátámasztják, hogy megugrott a betegek száma. Míg a tavalyi év utolsó hetében Baranyában 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 52 megbetegedés fordult elő, addig az idei esztendő 3. hetében már 878 ez az érték. Az ugrás az előző héthez képest is hatalmas, hiszen 2017 második hetében “csak” 324 megbetegedés jutott 100 ezer főre. Országosan egyébként csaknem 70 ezren mentek már orvoshoz influenzás tünetekkel.

 

Látogatni sem lehet
Az influenza és a légúti betegségek terjedése miatt sok helyen látogatási tilalmat rendeltek el. Az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a mohácsi kórházban a szülészeti, a gyermekgyógyászati, a sebészeti és az intenzív osztályra nem mehetnek látogatók, Szigetváron minden osztály “zár alatt” van. Pécsett az I. számú Belgyógyászati Klinika, a gyerekklinika, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Sebészeti Klinika és az Onkoterápiás Intézet nem fogad látogatókat, s ugyanez igaz valamennyi intenzív osztályra is. Ugyancsak látogatási tilalom van a Pécsi Irgalmasrendi Kórházban a hospice osztály kivételével.