E-cigi: a kutatók szerint segít

Egy kutatás szerint az elektromos cigaretta segíthet a dohányzásról való leszokásban, illetve az elszívott szálak mennyiségének csökkentésében. Így látja a helyzetet a pécsi tüdőgondozó egyik orvosa is, aki szerint az e-cigi ezen a téren jóval hasznosabb, mint a nikotintapasz. A Villanypára Egyesület szerint ezért is hiba volt a betiltásuk.

hirdetés

Az Auckland Egyetem felmérése azt állapította meg, hogy az e-cigi használata rendkívül hasznos a dohányzásról való leszokásban. A vizsgálatot az új-zélandi egyetem az Európai Légzőszervi Társaság megbízásából készítette 657 ember bevonásával. Hasonló tapasztalatai vannak a pécsi tüdőgondozó egyik orvosának, dr. Varga Ágnesnek is.

– A nikotintapaszt és az e-cigarettát használók nagyjából azonos arányban tudtak leszokni a dohányzásról. De utóbbit sokkal hatékonyabban lehet használni az elszívott szálak csökkentése érdekében. Ráadásul a tesztalanyok is szívesebben próbálkoztak vele, mint a nikotintapasszal – nyilatkozta a kutatást végző professzor, Chris Bullen.

Az aucklandi vizsgálatok során a dohányosok 7,3 százaléka tudott leszokni e-cigaretta segítségével, 57 százalékuk pedig fél év alatt felére csökkentette a naponta elszívott hagyományos cigaretták számát.

Hasonlóak a tapasztalatai dr. Varga Ágnes, pécsi orvosnak is. Szerinte könnyebb lehet a leszokás e-cigi segítségével, mint nikotintapasszal:

– Az elektromos cigaretta segít a pszichés függés leküzdésében, amelyet a dohányzás jelentette pótcselekvés hiánya okoz. Ezért szoktak például többet enni azok, akik megpróbálnak leszokni. A nikotintapasz ezzel szemben csak a vér nikotinszintjét pótolja. Arra azonban nagyon kell ügyelni, hogy kizárólag bevizsgált helyről szerezzük be ezeket az eszközöket. Ellenkező esetben komoly veszélynek tesszük ki magunkat – mondta el dr. Varga Ágnes.

Sokaknak a pótcselekvés hiányzik.

A kis akkumulátorról működő elektromos cigarettából nem füstöt, hanem vízgőzt szívhat be a használója. Több típusa is létezik: van, amelyik nikotint is tartalmaz. Ez segíthet a dohányzásról való leszokásban.

Korábban megírtuk, hogy a Btk. júliusi módosítása miatt hazánkban már nem lehet megvenni az e-cigibe szükséges patronokat, illetve liquideket. Kovács Dániel, a Villanypára Egyesület pécsi elnöke szerint a tiltás komoly hiba volt, hiszen az elektromos cigaretta segítségével fokozatosan lehet csökkenteni a szervezetbe jutó nikotin mennyiségét.

– Most külföldről rendelik meg a fogyasztók a július óta gyógyszernek minősített szereket. Ez a beszerzési mód pedig teljesen legális. De a szabályváltoztatás azért is volt elhibázott, mert így több magyar gyártó is külföldre vitte cégét – nyilatkozta lapunknak az egyesület elnöke.

Kovács Dániel szerint hiába tűnik úgy, nem szívják többen az e-cigit az utóbbi hónapokban, mindössze többen merik nyilvánosan használni. Ugyanakkor a saját tapasztalata az, hogy sokan azért váltottak az elektromos verzióra, mert nem tudnak, vagy nem akarnak a trafikokban található drágább dohányáruból vásárolni.