E-cigi: háborút indítottak ellene

A háziorvosok sem igazán ismerik, nem vizsgálta behatóbban senki, a fogyasztók mégis esküsznek az elektromos cigire. A hatóság azonban most már tűzzel-vassal üldözi őket. Közben egyre többen állnak ki mellettük.

Tavasszal indult, majd ősszel beerősített az elektromos cigaretta elleni kampány, miután a hatóság 44 millió forint értékben foglalt le e-cigi folyadékot. A vámosok több országos egészségügyi hivatallal együtt akcióztak, mondván a nikotinos folyadék gyógyszernek minősül, így annak forgalmazása engedélyhez kötött.

hirdetés

A „villanydohányosok” most azt mondják, szinte mindent ellenőriznek, figyelnek a hatóságok.

A Villanypára Egyesület pécsi elnöke, Kovács Dániel szerint immár a cigizéshez használt szerkezetek megvásárlását is ellenőrzik, sőt tud arról is, hogy valakivel olyan papírt írattak alá, amelyben büntetőjogi felelőssége tudatában kellett kijelentenie: nem használ nikotinos folyadékot az elektromos cigijéhez.

Mások pedig arról számoltak be: immár csak a fű alatt, egymás között üzletelve tudnak hozzájutni adagjukhoz. Az egyesület petíciót is írt azért, hogy e mostoha helyzet rendeződjön, érdemben foglalkozzanak a kérdéssel.

Kovács azt mondta, immár háromezren írták alá kérelmüket, amelyet hamarosan eljuttatnak ahhoz a minisztériumhoz, amely tavaszi állásfoglalásában ellenezte a villanyos cigaretták használatát.

Az elnök közölte: immár tüdőgyógyász is csatlakozott hozzájuk, aki szerint szintén érdemes megvizsgálni alaposabban az ügyet. A fogyasztók egybehangzóan állítják ugyanis, hogy a nikotinos folyadékkal sikerült abbahagyniuk a dohányzást, és úgy vélik, kevésbé lehet káros a hagyományos füstrudaknál.

Nem kis zavar van még pécsi háziorvosok között a termék körül. Az általunk megkérdezett doktorok között volt olyan, aki ugyan hallott már a szerről, de még annak használójával nem találkozott, más is csak olvasott az e-cigiről. Az egyik, dohányzásról való leszokással is foglalkozó gyógyító pedig éppen amiatt nem kívánt nyilatkozni, mert tudományos vizsgálatok még eddig nem igazolták annak káros, vagy jótékony hatását.

Az általunk megkérdezett hét orvos közül mindössze egyetlen akadt, akinek páciense e-cigit szívott. Nemeskéri Klára azt mondta, ő sem foglalkozott behatóbban a szerrel, ám azt jónak tartja, hogy betege annak segítségével szokott le a hagyományos cigiről.

 • E-cigis

  Kedves Cave!

  Szerintem több gyerek kap nikotinmérgezést attól, hogy megeszi az asztalon felejtett cigit, vagy az utcán talált csikket, mint E-dohányos az Elektromos cigitől!

 • Egy volt dohányos

  Nem lehet azzal “leszokni” a dohányzásról. Semmivel sem lehet “leszokni” a dohányzásról. Csak elhatározat és akarat kérdése. Ha nem gyújtasz rá ezen túl, akkor sem “leszoktál”, csak szünetelteted. Ha szerencséd van, halálodig, ha nem akkor meg ismét rágyújtasz. De LESZOKNI senki sem tud. Olyan nem létezik.

 • cave

  addig megy a cirkusz, amíg egy kisgyerek meg nem hal nikotinmérgezésben, akkor meg azért lesz sírás-rívás…

 • Rolee

  Vicc ez az egész…. Ebből megint csak haszont akar látni az állam………

 • E-cigis

  Tisztelt Olvasók!
  Szerintem nem az elektromos cigaretta a káros, hanem a HÜLYESÉG, amivel megint beoltják az embereket. Végre volna valami, ami segítene az embereknek leszokni a káros, drága és büdös analog cigarettáról. A dohánygyáraknak meg a kormánynak ez egy nagy probléma, mert pénzkiesést jelent, viszont öröm az egészségügynek, mert kevesebb szilikózisos betege lenne.
  Akkor most kérdezem: Melyik kezembe harapjak bele???
  Ami bizonyítottan káros, drága, büdös, de adózok utána és szerintük legális, vagy
  Ami olcsóbb, kevésbe káros, nem büdös, ez csak az embereknek éri meg, senki másnak.

 • Ephedra

  nyilvánvaló hogy itt a jövedéki adó a hunyó… én már próbáltam ilyen készüléket, de nekem furcsa, főleg hogy én csak bulikban pöfékelek el egy-egy gyenge cigit. a fordított módszerre nem is gondol a kormány: tegyük olcsóbbá a cigit, és akkor többen veszik!

 • Kosaras

  Soha nem dohányoztam, de elgondolkodtat nem e az elmaradt hatalmas jövedéki adó miatt üldözik az e cigit? Ugy olvastam nem tartalmaz dohányt.