E-cigi: kódolt daganat vagy segítség

Finom a pára, de kell-e utána a cigi?

Az e-cigaretták hatásáról jelenleg a világsajtóban mindenféle információt megtalálhatunk, attól függően, hogy arról akarunk-e olvasni, hogy károsak, vagy arról, hogy nem. Kutatások vannak, eredmények vannak, de gyakran egymással szembe mennek. A két legfontosabb kérdés jelenleg, hogy függőséget okoznak-e az e-cigik, és hogy mennyire ártanak? Egy próbát mi is tettünk, hogy kiderítsük, mi is a helyzet.

hirdetés

Először is szögezzük le: feltehetően az a legjobb és legegészségesebb módja a nikotinfogyasztásnak, ha egyszerűen nem tesszük. Most azonban újra felbukkant a hír, miszerint a dohányzás alternatívájaként funkcionáló elektromos cigaretták ugyanúgy függőséget okoznak, mint a közönséges cigik. Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesület elnöke a hírre reagálva elmondta, hogy az azért „tiszta hülyeség”, mivel lényegében az összes e-cigis vagy dohányzik az e-cigi mellett, vagy a cigiről állt rá. Olyanról nem is tudni, hogy valaki egyből az e-cigit választja.

Itt a választási lehetőség
Itt a választási lehetőség

Az biztos – tette hozzá –, hogy „nem az e-cigi fogja kinevelni a nikotinfüggők új nemzedékét”, ugyanis adataik szerint az e-cigi használók 30-40 százaléka el tudja hagyni a nikotinos folyadékokat is, átállva a nikotinmentes anyagra. Ezért lehet az – folytatta –, hogy az egyik legnagyobb mennyiségben a „nullás” folyadékból fogy.

A "popcorn-tüdő"
A “popcorn-tüdő”

Nemrég került nyilvánosságra az a hír, miszerint egyes kutatások szerint az e-cigarettába való folyadékok ízesítője, a diacetil-vegyület az okozója annak a kóros tüdőelváltozásokat okozó betegségnek, melyet csak úgy hívnak, hogy „popcorn-tüdő”. Ficsor kifejtette, hogy a “popcorn tüdő” elnevezés onnan ered, hogy évtizedekkel ezelőtt a pattogatott kukoricát gyártó üzemek vajas ízesítéshez ezt a diacetilt használták, ami viszont a gyár több munkásánál okozott ilyen betegséget.

Finom a pára, de kell-e utána a cigi?
Finom a pára, de kell-e utána a cigi?

Ficsor ezután hozzátette, hogy mindez csupán egy tévhit, egy rémhír, és hogy soha senki nem kapott és nem is fog elkapni ilyen kórt, mivel ahhoz ipari mennyiségben kellene belélegezni a vajaromát, az e-cigik ízesítőiben viszont az csak ezrednyi mennyiségben van benne, és nem is mindegyikben. Ezzel szemben – folytatta Ficsor – diacetil a közönséges cigikben sokkal nagyobb dózisban van.

Dr. Varga Ágnes, a Lánc utcai rendelőintézet tüdőgyógyász főorvosa lapunknak elmondta, hogy annak ellenére, hogy sok kutatásról és tesztről hallani az e-cigi káros- vagy épp kevésbé káros hatásairól, megbízható, klinikailag is hiteles, korrekt, reprezentatív eredményekről a mai napig nem tudni. Az viszont a főorvos szerint kijelenthető, hogy a közönséges cigaretta füstölése során keletkezett igazán káros anyagok – mint például a kátrány – nincsenek meg az e-cigikben. Van bennük – már amelyikben – nikotin, ami viszont, akárcsak a sima cigik, előidézhet szív- és érrendszeri betegségeket.

Van akinek segít, van akinek nem
Van akinek segít, van akinek nem

A nikotin az oka annak is – folytatta –, hogy a dohányosok gyakran nem leszoknak, hanem inkább átszoknak az elektromos változatra. Persze, sokan képesek arra is, hogy később nikotinmentes e-cigi folyadékra álljanak át, de ettől még a leszokáshoz az orvosok nem ajánlják.

De miért nem? A főorvos szerint a probléma az, hogy az e-cigaretta alapvetően friss, új eszköz, aminek sok változata van, de egyiknek sem ismerjük a hosszú távú hatását. Ehhez szükség van még 15-20 évre. Ha az e-cigiseknek „nagy mázlija van”, kiderülhet, hogy tényleg nem alakul ki tőle a tüdőrák – mondta. De ki tudja, hogy nem segíti-e elő más ráktípusok kialakulását? A válasz az, hogy az orvostudományban jelenleg senki. Épp ezért nem is preferálják a pécsi dohányzás-leszoktató programban a használatát.

Dr. Varga Ágnes végezetül kérdésünkre elmondta, hogy még semmilyen formában nem látott “popcorn-tüdős” beteget, valamint, hogy az e-cigire átállt dohányosok  – beszámolójuk szerint – kevesebbet köhögnek. Ez azonban még nem jelent semmit, hangsúlyozta a főorvos.