Nem a nikotin, hanem a szokás tesz függővé?

Itt a választási lehetőség

Az elektromos cigarettáról sokan sok mindent mondtak már, és mondanak is a mai napig. Az e-cigi rejtélye, hogy vajon segít-e a dohányosoknak a leszokásban ez a közvéleményt erősen megosztó eszköz.

Továbbra is megoszlanak arról a vélemények, hogy az e-cigit szívó emberek nem hogy leszoknak a cigarettáról, hanem inkább visszaszoknak tőle. Sőt, olyan vélemény is akad, miszerint egyesek számára épp az e-cigi válik  az első lépéssé az igazi, hamisítatlan cigizés felé. A különböző ízvilágú folyadékokkal teli fiolák elszippantása e vélemények alapján csak a közönséges cigik iránt váltanak ki kíváncsiságot, főleg fiatalokban.

Van akinek segít, van akinek nem
Van akinek segít, van akinek nem

A pécsi Kovács Dániel, a Magyar Elektromos Cigaretta Fórum vezetője lapunknak elmondta, hogy a rengeteg téves információ és rémhír között valóban nehéz kiigazodni, azt viszont érdemes tudni, hogy a tapasztalataik szerint itthon az e-cigire a legtöbben azért szoknak át, mert féltik az egészségüket, és valami kevésbé ártalmas szokásra szeretnének inkább pénzt költeni.

Az e-cigi Kovács szerint épp ezért nem nevezhető „kapudrognak” a cigihez, hiszen a dohányosok váltanak át erre azért, hogy óvják saját és környezetük egészségét. Cigit pedig mindenhol lehet kapni – ráadásul olcsóbban, mint egy elektromos kezdőkészletet. Az pedig, hogy a különböző ízű és szagú folyadékok után a fiatalokat elkezdi érdekelni a cigifüst, Kovács szerint nem állja meg a helyét, hiszen egy fahéjas vagy vaníliás ízérzet után ki kívánná meg a dohányt?

Finom a pára, de kell-e utána a cigi?
Finom a pára, de kell-e utána a cigi?

Kovács meglátása szerint az e-cigi térhódítása miatt pedig nem meglepő az sem, hogy a világ legnagyobb dohányipari cégei ki akarják vetni a hálójukat az e-cigire is. Az elektromos pöfékelésnek nincs köze a dohányhoz, de ellenségesen viselkedik a gyógyszeripar is az e-cigivel kapcsolatban, hiszen míg Kovács szerint a gyógyszernek nem minősülő párapöfékeléssel le lehet szokni a cigiről – ő például ezt tette –, addig a gyógyszernek számító nikotinos rágóról és tapaszokról ma már mindenki tudja, hogy nem ilyen hatékonyak.

De tényleg használ az e-cigi, ha le akarjuk tenni a bagót? Dr. Varga Ágnes, a Lánc utcai tüdőgondozóban zajló dohányzásleszoktató program vezetője szerint nem feltétlenül. Ők a foglalkozásaik során nem preferálják az e-cigit, mivel ők a betegeik függőségét akarják megszakítani, erre pedig az elektromos cigaretta nem megfelelő eszköz.

A doktornő hozzátette, hogy ennek ellenére nem ellenzik az e-cigit, mivel tisztában vannak vele, hogy sokaknak segített. Azoknak viszont, akik használják, azt tanácsolják, hogy csak biztos forrásból vegyék a fiolákat, hiszen sok a kétes tartalmú üvegcse. Az elektromos cigik leszokásban betöltött szerepéről viszont még nem készült olyan kutatás, ami bebizonyítja, hogy ezek az eszközök hasznosak-e vagy sem, amíg tehát nincs szignifikáns, kimutatható eredmény az e-cigi kutatásában, addig az orvosok nem ajánlják a leszokáshoz.

De miért olyan nehéz leszokni a cigiről? Szemelyácz János pécsi addiktológus válasza az, hogy a cigi hatóanyaga nem pszichoaktív, ezért nem zavarja meg a mindennapi rutint, így pedig nem feltűnőek az általa okozott problémák. A csökkentett nikotintartalmú cigikben annyira kevés már a nikotin, hogy a cigiről való leszokás nem is feltétlenül a nikotinfüggőség miatt nehéz, hanem azért, mert csak az aroma, a rágyújtás és a füstölés „szertartásossága” hiányzik a dohányosoknak.

A dohányzás tehát inkább egyfajta viselkedésbeli probléma, rossz szokás, unaloműző pótcselekvés. Az addiktológus az e-cigi problémájára rátérve elmondta, a tapasztalata az, hogy van akinek működik, van akinek nem. Előbbi esetben a szippantás élménye elég a leszokóban lévőknek (ők azonban visszatérhetnek a dohányhoz), míg az utóbbiak nem bírnak a rágyújtás mozdulata nélkül meglenni.