E-cigi: szívni fogják, hiába szívóznak velük

A Btk. módosítása miatt júliustól nem lehet majd nikotintartalmú patronokat, illetve liquideket kapni hazánkban – legalábbis legálisan. Főként a feketekereskedelem profitálhat majd a döntésből, pedig az e-ciginek sokkal kevesebb rossz tulajdonsága van, mint a papírba csomagolt dohánynak – állítják a fogyasztók.

hirdetés

Július 1-től ellehetetlenül hazánkban az e-cigi törvényes piaca. A Btk. módosítása értelmében ugyanis nem lehet majd a használathoz szükséges nikotintartalmú patronokat, illetve liquideket előállítani, vagy árulni – mivel azokat gyógyszernek minősítették. Bár a birtoklása nem lesz tiltott, annak mennyisége nem lehet több annál, mint amennyire az embernek „szüksége” van.

A törvény be nem tartását pedig akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

Sokan online rendelik

Itthon nagyjából 270 ezer ember próbálta már ki, körülbelül 20 ezren pedig rendszeresen használják is az e-cigit – a Villanypára Egyesület szerint. De mi lesz velük július 1-től? Át-, illetve vissza kell térniük a hagyományos cigire?

Vélhetően nem, hiszen interneten könnyedén beszerezhetők a Magyarországon július 1-től nem kapható nikotinos folyadékok. Kovács Dániel, a Villanypára Egyesület pécsi elnöke úgy tudja: a döntés miatt több cég már korábban külföldre költözött (a Seychelle-szigetektől Szlovákiáig rengeteg országba), mert ott nincs korlátozva az e-cigi piac – sőt, Angliában még a TB is támogatja.

Így viszont ezek a cégek nem itthon fizetik meg adóikat, költözésükkel pedig sok esetben még kedvezőbb fogyasztói végárakhoz is juthatnak. Online ugyanis több országban – akár hazánkban is – értékesíthetik termékeiket.

-A kivándorolt cégek gyártmányainak helyére pedig valószínűleg bejönnek a feketepiaci – sokszor kínai eredetű – készítmények. Ezek legnagyobb veszélye pedig az, hogy ellenőrizetlen összetételűek – ismertette a problémát az egyesület elnöke.

Kovács Dániel szerint ugyanakkor a hagyományos cigi jóval egészségkárosítóbb, ráadásul több rossz hatása van, mint elektromos riválisának: drágább, büdösebb és rosszabb is az íze. Véleménye az, hogy sokan nem a leszokás miatt térnek át a papírba csomagolt dohányról az e-cigire, hanem mert az sokkal kevesebb kemikáliát és káros anyagot tartalmaz.

Az e-cigiben ugyanis nincs szén-monoxid, nitrogén-dioxid, kátrány és arzén sem. Ráadásul ezzel nem zavarjuk környezetünket, nincsenek passzív dohányzók.

A pécsi Dohány, Ajándék a Vén Szivarhoz nevű üzlet már két éve árul elektromos cigit, amelynek népszerűsége a vásárlók körében töretlen.

Kevésbé egészségtelen?

– Nemhogy csökkenne a kereslet, még többen igénylik nálunk e-cigit, vagy annak bizonyos alkatrészeit, amellyel az internetről rendelt szetteket egészítik ki. A szerkezetet pedig továbbra is árulni fogjuk, csakúgy, mint a nikotint nem tartalmazó patronokat, hiszen azt a törvény nem fogja tiltani – tudtuk meg Horváth Attilától, az üzlet vezetőjétől.

A helyzet megoldására azonban már javaslatot is tett a Villanypára Egyesület: több mint ötezren írtak alá egy petíciót, amit eljuttattunk az illetékes szerveknek. Akciójukkal azt szeretnénk elérni, hogy új szabályozás szülessen, mert szerintük a Btk. módosítása nem az e-cigi ellen irányult, az csak „áldozatul esett” a változtatáskor.

 • Golfharom

  Sziasztok!Szeretnék én is segítséget kérni honnan rendeljek nikotinos folyadékot mert eben a maradi országba nincs!Most szeretnék át térni erre a fajta dohányzásra!Ha valaki tudna akkor kérem dobjon egy emailt golfharo@gmail.com!
  Előre is köszönöm!
  Tisztelettel Golfhárom

 • jani

  Most jó lenne, ha minden fikázásokat, és hülyeségeket befejeznék!!!
  Az , hogy az államnak nincs haszna , akkor be kell tiltani azt. Egészségesebb mint a rendes cigi , mert kátrányt és egyéb vegyi anyagokat és füstösségi anyagok nincs benne , mint a rendes cigib. Yutobe meglét nézni, hogy 1 szál cigibe valójába mennyi az igazi dohány . Ajánlom mindenkinek. Az e cigi nem szoktatja le az embert a cigiről az komcsi tévhit , hülyíteték akkor abban az időben , és mindenki még abban a hitbe van . AZ tény jóval olcsóbb mint a rendes cigi, főleg havi szinten . Füst helyet gőz!! Mint a vízi pipa.
  Nem káros a gőz sem , csak az fáj pár arcnak, hogy olcsóbb és nincs haszna belőle.

 • Fekete János

  Esetleg valaki próbált már otthon csinálni? A dohányból ki lehet nyerni a nikotint, utána csak keverni kellene tiszta glicerinnel amit az azúr vegyszerboltban lehet venni. Csak van köztünk egy kémikus.

 • CENZÚRA

  Szépen kitörölték azokat a hozzászólásokat, amiben az volt, hogy az e-cigi segítségével milyen könnyű leszokni 🙂
  Gratulálok a cenzúrának.

 • Szilvi

  Külföldről rendeli mindenki Magyarországon egy két hirdető oldalon található még nikotinos

 • Ecigi Online

  Nikotinos és nikotinmentes liquidek: www.********.com

 • Kósa Zoltán

  nagyon szeretném kipróbálni csak sajnos nem tudok nikotinis liquid et rendelni,ha valaki tud kérem segitsen nekem,elöre is köszönöm 1983zolika@gmail.com.

 • Kata

  Sziasztok! Megkérdezhetem honnan tudok nikotinos E-liqudet rendelni? Ha valaki tudna segíteni,megköszönném….Nemrég tértem át,nekem nagyon bejött…már szinte csak ezt használom és nekem nagyon bejött… e-mail:katica7202@gmail.com Köszönöm!!

 • apple

  Ara lennék kíváncsi, hogyha végre mindenki megtudná az igazságot, hogy a nikotinnak semmi köze nincs a függőséghez, akkor is ragaszkodnának az emberek ahhoz, hogy nikotint szívjanak?

  25 évig cigiztem, 2 éve csak e-cigit szívok, de nikotin nélkül. A nikotinost 3 napig szívtam. Soha egy percig sem éreztem azt, hogy a szervezetemnek erre a méregre szüksége lenne. A szervezetem pedig nekem nem hazudik.

  A dohányzás illúzióját pedig, amire egy dohányosnak szüksége van, tökéletesen megkapja az e-cigitől.

 • Takács Norbert

  Hazánkon kívül bármelyik országban belehet szerezni a nikotin tartalmú liquideket-folyadékokat,3-7 Euró közötti összegért.Csak Magyarországon tiltja a törvény ezen “szerek” használatát,arra hivatkozva,hogy károsak…….Érdekes,hogy bárhol a világon nem károsak ezen szerek az emberre,csak Mo-on….Talán csak nem szeretnék elveszteni a cigarettából származó bevételt,ami a költségvetés jelentős százalékát teszi ki.
  Én is,és sok-sok kollegám ezt használjuk és nem vagyunk betegek..sőtt sokkal jobban vagyunk,és a pénztárcánk is jobban van…….havi 25000 helyett 2400 a cigiköltségünk….
  tnorbert6@t-email.hu

 • cave

  István, Brigi, csak szólok, hogy az új btk szerint már bűncselekmény (hamis gyógyszer forgalmazása) a nikotin beszerzése, terjesztése…

 • brigi

  szia István!
  Küld már el nekem is azt az internetes oldalt ahonnan nikotinosat szerzel ha lehet a következő email címre:balus1979@freeail.hu.
  Köszi

 • Máté

  Engem is érdekelne hogy honnan lehet beszerezni nikotinos liquid-et mert ez a nikotin mentes nem lesz elég úgy néz ki:/ Ha valaki tud segíteni azt megköszönném. matech92@gmail.com

 • Czene János

  Honnan tudok nikotinos E-liqudet rendelni? Ha valaki tudja segítsen! czenejanos1@gmail.com

 • Gabesz

  SziasztokI

  Én csak Istvántól szeretném megkérdezni,hogy dobna e nekem e-mailben egy linket,hogy honnan szokott rendelni mert így sajnos nekem is külföldről kell!
  e-mail:szeiffertg@gmail.com
  Előre is köszi.

 • Névtelen

  Köszönöm a cikket minden írás ami felhívja a problémára figyelmet hasznos lehet.
  Jó volna ha ebben a országban is rá jönnének arra a tiltás sehova máshova csak rossz irányba vezet ,inkább ellenőrzött termék legyen mint,hogy a fekete kereskedelmet erősítjük. Sajna ez a szabályozás ami nem is valós és nem is létezik pont oda vezet.

 • István

  Eddig is külföldröl rendeltem(lengyelország) , mert lényegesen ólcsobb. Ugy, hogy marhán ktoltak velünk az okoskó sza….ak.

 • Hotter

  Jól agyon kell adóztatni ezt is és nem tiltani, ja és a bandának adni a kizárólagos forgalmazást.

 • Névtelen

  Szétrabolt **** ország, **** kormányokkal és birka polgárokkal.
  A multja miatt büszkének kellene lennem arra, hogy magyar vagyok ,
  de a jelene és a jövője miatt én inkább szégyelem.
  24 éve ugyanazok a politikusok, pártok irányítják, lopják, rabolják
  szét az országot változó pártneveken.
  Ha már a dohányzással is ****oznak, az már a vég… az azt jelenti
  elfogyott az ellopható érték nagyrésze, most már csak apróságok maradtak,
  de nekik abból is ki kell facsarni a maradékot…
  Hát ez történik ha békés az átmenet, ha soha semmilyen bűnért nem fizet
  valaki, csak azért mert politikus Ha már senki sem akar elnyomni bennünket,
  majd elnyomjuk salyát magunkat. Végül is magyarok lennénk vagy mi…

 • vendég

  Liquid az magyarul folyadék, de az e-cigibe való utántöltőnek, azaz annak a konkrét folyadéknak, amit “elfüstöl” a felhasználó, ez a neve: liquid (vagy e-liquid).

 • kíváncsi

  lennék, hogy miért volt szükség -többek között- a magyar dohánygyárak külföldi tulajdonosok részére történő eladására?! Működtek, nem? Ez volt a rendszerváltás, köszönhetjük hazaáruló politikusainknak. Utána lehet nézni, milyen forradalmi leépülést hozott a hazai dohánytermelés, és emiatt a munkanélküliség, Továbbra is szégyenlem, hogy magyar vagyok, igaz egy senki, de itt élek. (sajnos)

 • Mikrobi

  Az E-cigit azért kellett sietve betiltani, mert az kimaradt a Fideszes dohánymutyiból. Márpedig a Nemzeti Együttszívás Rendszerében olyan nincs, hogy a csókos állami trafikmaffián kívül bárki más is megszedhesse magát a nikotinfüggőkön.

 • pr

  Liquid az magyarul folyadék. A lényegen persze nem változtat.