Eck Imre és Végvári Zsuzsa előtt tisztelegtek

Már emléktábla is jelzi hajdani lakhelyét Eck Imre koreográfusnak és feleségének, Végvári Zsuzsa balettmesternek. 1990-től 1997-ig élt a Mária utca 12. szám alatt a Pécsi Balett alapítója.

hirdetés

Az emléktábla kihelyezésének ötletéről már egy február végi közgyűlésen döntött a városvezetés. Az Eck Imre Közalapítvány kezdeményezéséből, jóvoltából valósult most meg. Tavaszi cikkünkben Uhrik Dóra pécsi balettművészt kérdeztük Eckkel és feleségével kapcsolatos élményeiről a táblaavatás kapcsán.

Páva Zsolt polgármester a táblaavatón Eck Imre forradalmi munkásságát hangsúlyozta, azt, hogy szinte a semmiből teremtett Pécsen egy olyan tánckultúrát, ami a mai napig a város művészeti életének szerves részét képezi és szorosan összefonódott a nevével.

eck táblaavató3
Páva Zsolt a táblaavatón

A Pécsi Balett alapításakor, a hatvanas években nem volt egyszerű feladat korszerű, újító felfogásban színpadra vinni egy-egy darabot, ám Eck Imre és felesége, Végvári Zsuzsa, elképzeléseiket mindig meg tudták valósítani, új filozófiát adva a balettnek.

eck táblaavató2
Vidákovics Szláven és Füsti Molnár Éva színművészek prózával emlékeztek meg Eckről

A Pécsi Balett neve már komoly tekintélynek örvend – a polgármester kitért a táncosok napokban véget ért kínai vendégszereplésére, ahol Bartók művét, a Csodálatos Mandarint játszották el óriási sikerrel.

eck táblaavató4
A polgármester és Eck Imre lánya leplezték le a táblát