Eddig sehol sem látott képek az épülő pécsi állatkertről

A főépület épülget

Kemény, megfeszített munkával dolgoznak a tavaly májusban bezárt pécsi állatkertben, a kivitelezők célja nem más, mint hogy a másfél milliárd forintból újjászülető világszínvonalú zoo Pécsre csábítsa a környező országok állatbarátait, és hogy Pécs közelebb hozza az állatokat a látogatókhoz. De nézzük is, hogyan áll a munka, ha már körbesétálhattuk az épülő létesítményt.

Annak ellenére, hogy rengeteg hercehurca volt már a pécsi állatkert újjáépítésével kapcsolatban, mégis nagyon szépen halad a munka, már körvonalazódik a kész intézmény képe. Az európai uniós forrásból finanszírozott, másfél milliárd forintból készülő létesítményt a kor turisztikai igényei mellett az ökológiai és fenntarthatósági szempontoknak megfelelően fejlesztik, így az intézmény színvonala eléri a hasonló nyugat-európai állatkertekét.

A főépület épülget
A főépület épülget

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, a fejlesztés során a fő szempont az volt, hogy az állatkert minden környezetvédelmi kritériumnak megfeleljen, és hogy az új, korszerű, szabványméretű és -felszereltségű kifutókkal ellátott látványos komplexum közelebb hozza az állatokat a látogatókhoz – ezzel pedig emelje a pécsi turizmus színvonalát.

A cápamedence egyelőre biztonságos
A cápamedence egyelőre biztonságos

Merza kiemelte, hogy az új állatkert egészen más lesz, mint az 1961-ben épített régi vadaspark, hiszen az elmúlt években felújított korszerű kifutókon kívül mindent átépítenek. Széles sétaútvonalak készülnek, az épületek modern külsőt kapnak, a kifutók és az állatházak pedig minden európai követelménynek és látogatói elvárásoknak eleget tesznek majd.

A fóka itt fog lubickolni
A fóka itt fog lubickolni

De miként is fog kinézni az állatkert? A hatalmas főépületben kap helyet a földszinten a 100 köbméteres cápa-akvárium, valamint 15 másik kisebb akvárium. Ezek közül 4 úgynevezett paludárium, amelyekben láthatjuk a vízfelszín alatti élővilág (például a növényzet) részleteit is. Az akváriumszint felett lesznek a terráriumok – szám szerint 24 –, ahol megannyi hüllővel és kétéltűvel nézhetünk majd farkasszemet. A gyíkok némelyikét pedig régi ismerősként köszönthetjük majd, hiszen az Akvárium-Terrárium lakó is ideköltöznek. A főépületben kap helyet egy szemináriumi terem is, ahol különböző előadásokat és kurzusokat fognak majd tartani diákoknak, természetesen az állatvilággal és a környezeti neveléssel kapcsolatban.

A puma kifutója már kész is
A puma kifutója már kész is

A főépületben – illetve azzal szoros szomszédságban – lesz a méretes csimpánzkifutó. Itt 10 centiméteres üvegablakokon át nézhetjük majd a játszadozó főemlősöket. Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy a régi állatkertben is volt csimpánz, csak épp nem lehetett látogatni, mert élettere nem felelt meg a szabványoknak.

A majmok maradnak
A majmok maradnak

Az új állatkertben hat nagy kifutója lesz a különböző majomfajtáknak, ezek már szinte teljesen készen vannak. Ha kisétálunk az épületből és felmegyünk annak tetejére, megcsodálhatjuk a fókamedencét is, amely körül lelátóperon is lesz, hogy kényelmesen üldögélve nézhessük a bohóckodó állatokat.

Itt fog élni a tigrispár
Itt fog élni a tigrispár

Kicsit továbbsétálva a régi csimpánzketrec helyén találjuk a nagymacskák kifutóját. Tágas térben rohangálhat majd itt az állatkert fő attrakciója, a tigrispár. Mellettük pedig egyből ott vannak az oroszlánok, az ő „lakásuk” tetejére ki is tudunk majd menni. Tőlük nem messze, ugyanebben az épületben van a víziló szállása is, az ő szépen kialakított szabadtéri helyét körbe is sétálhatjuk majd.

A víziló és az oroszlánok lakhelye is teljesen új
A víziló és az oroszlánok lakhelye is teljesen új

Ahol régen a bölények voltak, ott most is a bölények lesznek, viszont az ő szomszédságukban épült meg az Afrika-ház, ahol többek között antilopokkal, tevékkel, zebrákkal találkozhatunk.

Az állatok királya Pécsett
Az állatok királya Pécsett

A munkálatokkal egy időben folyamatosan érkeznek az újabb és újabb állatok. A Pécsen eddig még nem látható tigrisek mellett beköltözik még barnamedve, leopárd, puma, varacskos disznó, tehénantilop és keselyű is – természetesen a teljesség igénye nélkül.

Oroszlánok ólálkodnak a környéken
Oroszlánok ólálkodnak a környéken

Érdekesség, hogy a kivitelezők a régi állatkert főbejáratának múltidéző boltívét átköltöztették az új hely közepére, ahol egyszerre fog pihenőként és nosztalgikus díszként is funkcionálni.

A szabványnak megfelelő kifutók
A szabványnak megfelelő kifutók

Egy tágas, összesen 70 férőhelyes parkolót is kialakítanak az állatkert szomszédságában, valamint a helyszín közelében kerékpározásra alkalmas erdei útvonalat építenek.

A csimpánzok üvegablakát épp rakják be
A csimpánzok üvegablakát épp rakják be

A fejlesztések sokasága és minősége okán a pécsi állatkertet bevehetik az Európai Állatkertek Szövetségébe, ami azért fontos, mert csak olyan állatkertek kaphatnak új állatokat és vehetnek rész fajfenntartó programokban, amelyek tagjai ennek a szövetségnek. Az állatkert jövöre nyitja meg kapuit.

hirdetés

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. De ugy volt. A legtobb projekt kesik. Mutyi van, meg sikkasztas. Ez van. De ha ezt minden egyes dolog ala odabiggyesztjuk, ami kesik es/vagy meg el sem kezdodott, attol nem fogjak felkapni a fejuket sem a kivitelezok, sem a honatyaink. Orulj, hogy lesz. Ennyi.

  2. Hurrá! Kevés nagy volumenű, az átlag embernek is fontos dolog valósul meg… (van űr-zongoránk 200m Ft-ért, köszi).
    Az állatkert egy olyan beruházás, amellyel a jövőt (tudjátok, a gyerekek, akiknek a kezét fogjuk épp) építjük.

Comments are closed.