Ráerősít Pécs az aradi kapcsolatra

Igazán színesnek ígérkezik az idei év kulturális szempontból – ez derült ki a hétfői, városházán tartott sajtótájékoztatóból, melyen Arad és Pécs testvérvárosi kapcsolatának idei rendezvényeit ismertette dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Bognár Levente, Arad alpolgármestere.

hirdetés

A két város testvérvárosi kapcsolata mindig is intenzív volt az elmúlt évek tapasztalatai alapján – ezt erősíti meg a számos idei kulturális program, melyet Arad és Pécs közösen szervez.

Bognár Levente részletesen ismertette a közös együttműködéssel, váltott helyszíneken megvalósuló kulturális, és csereprogramokat. A rendezéshez az önkormányzatoknak is forrást kell biztosítania, és ilyen szempontból tökéletes a párbeszéd a két városvezetés között.

Kiállítások, művészeti csoportok fellépései, ifjúsági táborok, könyvtárak együttműködése, részvétel egymás városnapjain – idén mind meg fognak valósulni – mondta az alpolgármester.

Elmondta, Arad számára számos tekintetben kulturális példát mutat Pécs városa, bizonyítja ezt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa cím, és az ennek keretében megvalósult fejlesztések. Ezek közül rengeteget szeretnének Aradon is megvalósítani.

Emellett fontosnak tartja, hogy ne csak a kultúrák találkozzanak Arad és Pécs között, az ott élők is megismerjék egymást – ezt szolgálják az iskolai csereprogramok.

arad testvérkapcsolat, hl02

Páva Zsolt úgy nyilatkozott, példa nélküli a két város testvérkapcsolata, hiszen a kulturális programok mellett idén tudományos tapasztalatcserék is zajlanak majd az aradi és a pécsi egyetem között.

Páva szerint a partnerprogramok nem titkolt célja az is, hogy az Aradon élő kis lélekszámú magyarság nemzeti identitását erősítse, fejlessze, hiszen ők már csak szórványosan vannak jelen, mindösszesen 8-9%-ban.