Egészségközpontot nyit Pécsett a Pető Intézet!

Összefogott Pécs és a mozgásukban korlátozott gyerekeket és felnőtteket segítő Pető András Főiskola. Az együttműködésnek köszönhetően Regionális Pető Központ nyílik a városban.

hirdetés

Pető András az 1940-es években hozta létre a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült emberek rehabilitációját és életminőségük javítását célzó pedagógiai rendszerét, az úgynevezett konduktív módszert, amelyet az általa vezetett intézetben, a Pető András Főiskolában alkalmaztak először a világon. A kidolgozott szisztéma nagy hatással volt az egész magyarországi gyógypedagógiai szemléletre és szerte a világon jelentős változást hozott ezen a területen, nem is hiába kapta meg Pető az első szellemi hungarikum díját.

A legelesettebb gyerekeken segítenek (fotó: Pető Intézet)

A módszer alapgondolata az, hogy az emberi idegrendszer a bizonyos károsodások ellenére is rendelkezik olyan „tartalékokkal”, melyek lehetővé teszik az új, egészséges idegi kapcsolatok kiépülését. Ezek a tartalékok pedig a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével, a betegek tanulási képességének fejlesztésével mozgósíthatók (erre utal a konduktív kifejezés, azaz a rávezetés).

A Pető András Főiskola a közeljövőben Pécsett is a beteg, mozgásukban korlátozott emberek szolgálatába fog állni, ugyanis a városvezetés és az intézet között létrejött együttműködésnek köszönhetően Regionális Pető Központ nyílik a városban. A pécsi központtal kapcsolatban Csizi Péter országgyűlési képviselő, Őri László alpolgármester és Fóris Ferenc, a Pető András Főiskola kancellár helyettese tartott sajtótájékoztatót szerdán a leendő kertvárosi rendelőintézet előtt, melyben a regionális központ is helyet kap.

Őri László, Csizi Péter és Fóris Ferenc a kertvárosi rendelő előtt

Csizi Péter elmondta: az, hogy a Pető Intézetben oktatott és alkalmazott világhírű módszer Pécsett is megjelenik, a kertvárosi rendelőben jövőben zajló szakmai munka színvonalát jelentősen emelni fogja.

A Pető-módszert egy villányi gyereknap során is bemutatták már tavaly (fotó: Pető Intézet)

Őri László hangsúlyozta, hogy egy közel másfél éves előkészítési munka után született együttműködésnek hála a Regionális Pető Központ szolgáltatásai a hazai és külföldi érdeklődők számára is elérhetőek lesznek. Azoknak a pécsi és Pécs-környéki betegeknek pedig – folytatta –, akik a fővárosi intézetbe járnak, nem kell a jövőben több száz kilométert utazniuk a kezelésért.

A Regionális Pető Központ jövőbeni helyét is megtekintették

Emlékeztetett arra, hogy a regionális központ kialakítása illeszkedik a városi egészségügyi ellátás teljes körű megújításának immáron hét éve tartó folyamatába, mely által a mai napig egymás után szépülnek és korszerűsödnek a pécsi rendelőintézetek és klinikai egységek. Végezetül az alpolgármester hozzátette, hogy a város a pécsi központ működtetésében támogatja a Pető Intézetet, ennek szellemében az intézetnek nem kell bérleti díjat fizetnie a száz négyzetméteres kertvárosi helyiségük után, mindössze rezsiköltség fogja terhelni őket.

A lehető legteljesebb életet élhetik a betegek a módszernek köszönhetően (fotó: Pető Intézet)

Fóris Ferenc kiemelte, hogy az együttműködés megkötése során „egyik felet sem kellett noszogatni”, hiszen a Pető Intézet törekszik arra, hogy minél több ilyen egészségközpont jöjjön létre szerte az országban. Hangsúlyozta: akárcsak a budapesti központban, Pécsett is céljuk lesz az, hogy azok a betegek, akik bizonyos agyi rendellenességek okán nem tudnak rendesen mozogni, a kezelések eredményeként teljesebb és önállóbb életet élhessenek. Emellett fontos – folytatta –, hogy a pécsi központ megnyitásával a nemzetközi hírű módszer a magyarok körében még ismertebbé válhat.