Betegeskedik? – Ezekre a változásokra készüljön Pécsen!

Nincs OEP szerződés, nincs támogatás?

A pécsiek egészségügyi alapellátását az Egyesített Egészségügyi Intézmények Igazgatósága (EEI) végzi, e feladat körébe tartozik a háziorvosi, házi gyermekorvosi és a fogorvosi alapellátás, valamint az ehhez kapcsolódó ügyeleti ellátás. A fogorvosi ügyeleti rendszert most az önkormányzat átadja a Pécsi Tudományegyetem számára. Az EEI emellett új műszereket kap több millió forintos értékben.

hirdetés

A fogorvosi ügyelet eddig hétvégente az EEI Lánc utcai telephelyén működött Pécs, valamint a pécsi és komlói kistérség polgárainak számára. Mivel ez az intézmény csakis a fogászati ellátás miatt tartott nyitva hétvégén és ünnepnapokon, ráadásul nagyon alacsony ügyeleti díjat biztosított az ügyeletet ellátó fogorvosok részére, mindez problémát okozott az ellátás során.

lánc utcai rendelő
A Lánc utcai rendelő szeptembertől nem lesz nyitva hétvégenként.

Ezért az önkormányzat kezdeményezte, hogy a teljes fogorvosi ügyeleti rendszert a jövőben a PTE működtesse. Az egyetem átvállalta feladatot, amit a Dischka Győző utcai telephelyén biztosít a rászorulóknak a saját dolgozóival. A PTE a költségeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kapott támogatásból fedezi, míg az EEI megtakarítást ér el azzal, hogy nem kell nyitva tartania hétvégenként.

Őri László alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy régóta zajlottak a tárgyalások a város és a PTE között a fogorvosi ügyeleti rendszer átalakításáról.

– Megállapodtunk abban, hogy várhatóan szeptembertől a PTE Fogászati Klinikája biztosítja a pécsi és Pécs környéki betegek számára a fogászati ellátást. Ez Pécs számára két szempontból is előnyös. Egyrészt azért, mert a hétvégi időszakban nem kell nyitva tartanunk a Lánc utcai rendelőt, ezáltal komoly megtakarítás érhető el, így költséghatékonyabb működést tudunk megvalósítani. Másrészt fel tudjuk menteni a fogorvosokat az ügyeleti kötelezettségek alól, ez tehát könnyebbséget jelent a pécsi fogorvosok számára – akik ha akarnak, akkor az egyetemmel együttműködve természetesen be tudnak szállni az ügyeletbe, de az a fajta kényszer, ami addig megvolt, eltűnik.

Az EEI emellett modern diagnosztikai készülékekkel is gazdagodik, miután több mint egymillióért új ultrahang-készüléket és egy új szemészeti diagnosztikai műszert (kerato-refraktométert) szerezhet be. Az eszközbeszerzésre azért volt szükség, mert az elmúlt két évben a járóbeteg-ellátást végző szakrendelő intézetek kevesebb támogatást kaptak az alap- és fekvőbeteg-ellátást folytató intézmények növekvő finanszírozása miatt. Az EEI így közel 40 millió forinttól esett el, ami a napi működést ugyan nem veszélyezteti, de jelentősen lecsökkenti a megfelelő eszközök és műszerek beszerzésére irányuló mozgásteret.

dr.Princz János háziorvos
Javulhatnak a háziorvosok munkakörülményei.

– Arra kértem az EEI vezetőjét, közösen tekintsük át, hogy mely szakrendeléseknél milyen előjegyzési idők vannak, így azt a kérést fogalmaztam meg, hogy azon szakrendelések esetén, amelyeknél műszeres fejlesztéssel a rendelkezésre álló források felhasználásával az előjegyzési idő rövidíthető, azoknál érdemben rövid időn belül történjen meg. Így rövidülhet le jelentősen az ultrahangos előjegyzési idő. Az elmúlt években indult egészségfejlesztési és energiahatékonyságot növelő programokból fakadó megtakarításokat így lehet további fejlesztésekre fordítani.

Az alpolgármester szerint a következő évek feladata – a kormányzati célkitűzésekkel összhangban -, hogy elsősorban az alapellátást és a háziorvosi rendszert fejlesszék. Mivel a háziorvosi praxisok jelentős része önkormányzati rendelőkben működik, az önkormányzatnak is van még feladata e tekintetben. Nemrég három orvosi rendelő felújítását kezdték meg első lépcsőben, több tízmillió forintból az egyik legsűrűbben lakott városrészben, Kertvárosban két intézményt – a Polgárszőlő utcai és a Testvérvárosok terei rendelőt – modernizálnak. Így javulhatnak a háziorvosok munkakörülményei és a lakosság egészségügyi ellátásának színvonala is.