30 kilométernyi kockázat a föld alatt

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy Pécsett vasárnap nem volt melegvíz- és távhőszolgáltatás, mivel eltört egy vezeték a pécsi Jókai utcában. A Pétáv Kft. szerint a hirtelen jött probléma oka a vezetékek elavultságában, öregségében kereshető.

hirdetés

A vasárnap esti csőtörésért, amelynek eredményeképp a városban nem volt este meleg víz és távfűtés, feltehetően a vezetékek elavultsága és a beázások okolhatóak. Rozsos Rózsa, a Pétáv Kft. PR-menedzsere lapunknak elmondta, hogy a legrégebben épült, föld alatt elhelyezett vezetékek vannak a legnagyobb veszélyben, ha rozsdásodást okozó hatásoknak is ki vannak téve. A legtöbb problémát tehát a vezetékeket és hőszigetelésüket eláztató vízfolyások okozzák. Ilyen lehet a magas talajvízszint, a rosszul működő csapadékvíz-hálózat, vagy a rosszul kiépített, esetleg megrongált védőcsatornán át befolyó vizek.

A forróvízvezeték-rendszer teljes hossza közel 100 km, ebből 66 km halad föld alatt, amiből hozzávetőlegesen 30 km számít nagyobb kockázatúnak.

A pécsi vezetékrendszer műszaki állapota. Az 1-es a legrosszabb, a 7-es a legjobb állapotban lévő vezeték
A pécsi vezetékrendszer műszaki állapota – Az 1-es a legrosszabb, a 7-es a legjobb állapotban lévő vezeték

A vezetékrendszer átlagéletkora 34 év, a legidősebb vezeték 52 éves – mondta Rozsos. A fűtés- és melegvíz-ellátás ideiglenes megszűnéséért felelős 30 cm átmérőjű gerincvezeték 42 éves volt. A Pécs Holding Zrt. tulajdonában lévő meghibásodott vezeték egyébként acélból készült, hőszigetelt és vasbeton védőcsatornában fekszik.

Rozsos szerint a jövőben is előfordulhat hasonló probléma, de szerencsére az úgynevezett hurkolt rendszer kialakításából eredően egy-egy meghibásodott vezetékszakasz kizárható a rendszerből anélkül, hogy zavarná a város ellátását.

Várhattunk a melegvízre
Várhattunk a meleg vízre

De mi a teendő hasonló esetekben? Meghibásodás esetén a hiba helyének gyors megkeresése és kiszakaszolása az első számú feladat, amiben a számítógépes felügyeleti rendszer, valamint a hiba azonosításában bevethető diagnosztikai eszközök, és persze a rutineljárások segíthetnek. Ha ez a tevékenység valóban gyors, akkor a meghibásodás jó eséllyel nem vagy csak kis mértékben válik észlelhetővé. Rozsos szerint súlyosabb lett volna a gond télen, mikor a gyors hibaelhárításnak hatványozott jelentősége van, hiszen a fűtött terek sokkal gyorsabban kihűlnek.

Más volt a helyzet melegvíz-ellátással, mivel a meghibásodás az esti csúcsfogyasztási időszak előtt történt, tehát a szolgáltatás kimaradása sajnos a legtöbb helyen feltűnő volt.

Az, hogy nagyságrendileg mekkora összegből lehet rendbe hozni a vezetéket, Rozsos szerint előre nem mondható meg, mivel ezt alapvetően a korróziós hatás határozza meg, amelynek mértéke egyelőre ismeretlen. Annyit lehet tudni, hogy pár százezer forinttól néhány millióig terjedhet a javítás költsége egy-egy hibajavításkor.