Egy csomó pénzt kaphat az új szocpollal

Nagy az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény iránt. A korábbi szocpolt felváltó CSOK vissza nem térítendő állami támogatásának mértéke félmillió és 3,25 millió forint között lehet., s újdonság, hogy a korábbi rendszerhez képest már használt ingatlanra is lehet igényelni.

hirdetés

A családok otthonteremtési kedvezményét gyermekes vagy gyermeket vállaló családok vehetik igénybe, akik házat vagy lakást szeretnének vásárolni, kifejezetten lakhatási (otthonteremtési) céllal.

– A jogszabály – bizonyos kivételekkel – feltételül szabja, hogy az igénylőnek ne legyen a családja lakhatására alkalmas ingatlantulajdona (kivéve például azt az esetet, ha haszonélvezettel terhelten örökölt, esetleg meglévő ingatlanát bővítené vagy nagyobbra cserélné – közölte Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadói Irodahálózat koordinátora.

A CSOK vissza nem térítendő állami támogatás, amelynek mértéke 500 ezer és 3,25 millió forint között lehet. Új vagy használt lakás vásárlásához, sőt meglévő lakás bővítéséhez egyaránt igényelhető. A támogatási összeg a gyermekek számától és az ingatlan energetikai besorolásától függően változhat.

ház

Fontos, hogy akinek köztartozása van, az nem veheti igénybe a kedvezményt, ahogy azok sem, akik nagyon drága ingatlanokat vásárolnának vagy már rendelkeznek jelentős ingatlanportfolióval. Mindezzel a visszaéléseket szeretnék elkerülni.

Az igényléssel kapcsolatos ügyintézést a pénzintézeteken keresztül kell bonyolítani. Lényeges, hogy az igénylésnek nem feltétele a hitelfelvétel. Hitelfelvétel esetén a CSOK önerőnek számíthat, de az egyes bankok között lehet különbség abban, hogy összességében milyen mértékű önerőt írnak elő.

A szakember szerint elméletileg elképzelhető, hogy hagyományos értelemben vett önerő nélkül vásároljon valaki lakást a CSOK segítségével, de a gyakorlatban erre kevés esélyt lát.

– Nem javaslom senkinek, hogy önerő nélkül vágjon ingatlanvásárlásba. Sőt érdemes a minimálisan előírt önerőnél többet is összegyűjteni, hiszen az otthonteremtés során nemcsak a lakás megvásárlásával, hanem számos egyéb költséggel (szerződéskötés, illeték, költözés, berendezés, kisebb-nagyobb karbantartási munkák, új építésű ingatlan esetén utómunkák) is számolni kell.

Bevezetésének első két hónapjában – júliusban és augusztusban – kétszer annyi szerződést kötöttek, mint tavaly egész évben. Az adatok szerint közel kétmilliárd forintért igényeltek támogatást, lakásonként átlagosan 1,1 millió forint értékben.

Ennyi az annyi
Régió és azon belül településtípus szerint is meghatározott, hogy mennyi lehet a kedvezményesen megvásárolni kívánt ingatlan ára. Használt lakás vásárlása esetén a lakás vételára Pécsen nem lehet több mint 28 millió Ft, városokban 23 millió Ft, egyéb településeken pedig 18 millió Ft.