Egy egész hónap alkohol nélkül: te kibírnád?

Közel félmillió nyilvántartott alkoholbeteg él Magyarországon, a becslések szerint akár ennek duplája is lehet a tényleges szám, így Pécsen is nagyjából tízezren lehetnek. A borzasztó adatokat hivatott visszaszorítani a brit kezdeményezésű Józan Október, ami e kihívás elé állítja az embert: le tudjuk-e tenni az alkoholt egy hónapra?

hirdetés

Nehéz megmondani, ki számít alkoholbetegnek

Sajnos a kóros szeszfogyasztás esetében nincs kezdeti- és végpont, úgy beszélhetünk erről a betegségről inkább mint egy folyamatról. Nem lehet tisztán meghatározni, hogy mikor kezdődik, ezért nagyon résen kell lenniük a hozzátartozóknak és az alkoholt fogyasztóknak is, hogy felismerjék: mikor van szükség segítségre. Pont emiatt a statisztikák sem pontosak, nem lehet ténylegesen megmondani, hány alkoholista van országunkban.

Zacher Gábor toxikológus korábban azt nyilatkozta, hogy évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, és szerinte pár éven belül egymillióra nőhet az alkoholisták száma Magyarországon.

Te le tudnád tenni a piát egy hónapra?

Trábert Attila pécsi pszichiáter, addiktológus szakorvos szavait idézve nem feltétlenül az a lényeg, hogy mit iszunk és hányszor, hanem az, hogy mi miatt tesszük ezt. Ha valaki lelkileg harmóniában van önmagával és az iszogatás oka “csupán” a szórakozás, akkor nem beszélhetünk alkoholizmusról. Azonban ha az a bizonyos pár üveg sör, a dopping vagy a vigasz szerepét tölti be életünkben, akkor már ki lehet mondani, hogy elindultunk azon a bizonyos úton, ami a szenvedélybetegséghez vezethet.

A brit Macmillan Cancer Support elnevezésű jótékonysági szervezet indította útjára a Go Sober in October nevű mozgalmat, melyet magyarra fordítva Józan Októberként emlegetünk. A kihívás célja az adománygyűjtés a szigetország rákos betegei számára, másrészt a figyelemfelkeltés – akár egész Európában is. Ez utóbbi a magyarokra is ráfér, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis elég magas az alkoholbetegek száma.

Hány alkoholbeteg él Pécsen?

Megkerestük a Központi Statisztikai Hivatalt is, hogy kifaggassuk a legfrissebb adatokról. A hivatal gyűjtése merőben eltér Zacher számaitól, a KSH 2015-ben 393 ezer alkoholistát becsült Magyarországon. A legtöbb alkoholista 2000-ben élt országunkban a hivatal szerint, de 2008-ban sem voltak kevesen, akkor 539 ezren voltak. Az alkoholos májbetegség miatt meghaltak száma 2000 óta egyre csökkent, de még 2015-ben is 2731-en haltak meg a betegségben.

A nyilvántartott alkoholisták száma egyébként 2015-ben összesen 15 683 volt, az addiktológiai gondozókban és a pszichiátriai gondozókban nyilvántartottakkal együtt.

Szó ami szó, tegye mindenki a kezét a szívére, és úgy mondja, hogy ő nem szokott hébe-hóba meginni néhány pohár sört! Pont ezért érdemes a kihíváshoz csatlakozni, egy alkoholmentes hónap ártani biztosan nem árt! A Facebook eseményt itt találjuk!