Egy falunyi ember halt meg a baranyai utakon

Adrenalinfröccs a Mecsekben motgorozni

Sok áldozatot követeltek már a Mecsek kacskaringós szerpentinjei. Az országutakat körülvevő meseszép környezet, a mecseki zöld rengeteg ellenére nyomasztó hangulatot kelt a 100-200 méterenként feltűnő „Őt is hazavárták!” fekete tábla és bábu az út mentén.

hirdetés

A Komlói út utáni, Mánfa és Kaposvár felé vezető 66-os úti szerpentin országszerte híressé vált, hiszen sokan csak úgy emlegetik, a „halálút”, miután rengetegen vesztették már itt életüket. Legutóbb vasárnap volt itt olyan baleset, amelyben életveszélyesen megsérült az egyik áldozat.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint az elmúlt évtizedben, 2006-tól 2015-ig bezárólag, Baranya megyében összesen 123(!) halálos közúti baleset történt.

szerpentin motoros
Néha félelmetesek a kanyarok között száguldozó motorosok

A Pécstől Mánfáig tartó útszakaszon a fenti időszakban 63 személyi sérüléses baleset történt, ebből 6(!) halálos kimenetelű. Ez is eléggé csúnya arány.  Elég indokot szolgáltatnak ezek a számok arra a sok fekete táblára, amik szegélyezik az országutat.

Ha úgy nézzük a dolgokat, hogy az elmúlt 10 év 123 halálos balesetéből “csupán” 6 történt a kritikus útszakaszon, nem is olyan rossz ez a tényállás.

A másik veszélyes útszakaszon, az Abaligeti út Orfűi útig tartó szakaszán 50 balesetet jegyeztek fel – ebből azonban egy sem volt halálos.

Ezekre a mecseki szerpentinre gondolva, sokaknak azok a motorosok ugranak be – tisztelek a kivételnek -,  akik versenypályának használják a kanyargós utakat, relatíve nagy sebességgel veszik be azokat.  Ma már  divat is, hogy a váz elülső részére felszerelt kis minikamerával minden pillanatot megörökít a motoros. Fájdalmas emlék az a halálos baleset, amelyet néhány éve vettek fel Mánfa és Pécs között.