Egy karral kevesebbje lesz a PTE-nek

Az önálló FEEK megszűnik létezni

A PTE szenátusa március végi ülésén egyebek mellett döntött arról, hogy az intézményen lefolytatott átvilágítás eredményeképpen az egyetem két karát, a szekszárdi Illyés Gyula Kart és a pécsi Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kart összevonják. A fuzionált kar székhelye Szekszárdon lesz. A FEEK dolgozói közül – bár tudtak a tervről – nem mindenki örül a döntésnek, sokan a már kialakult szakmai közösség felbomlásától tartanak.

hirdetés

Komoly döntést hoztak a Pécsi Tudományegyetem szenátorai azzal kapcsolatban, hogy az intézmény két fakultását összevonják. Bódis József rektor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a struktúraváltás igényeinek megfelelően a karokat diszciplináris alapon szervezik át, az egyes tudományterületek azokhoz a karokhoz kerülnek, amelyhez szakmailag tartoznak. Így az érintett fakultások bizonyos értelemben kiüresednek, meggyengülnek, ezért szükséges átszervezni működésüket.

Nemeskéri Zsolt, a FEEK dékánja szerint a mostani döntés azt jelenti, hogy a két kar közösen folytatja tovább a működését, tehát megszűnésről nincs szó. Az átalakulás 2015 szeptemberétől fokozatosan történik.

– A két érintett kar vezetője kereste meg a rektor urat az integráció ötletével. Dr. Horváth Béla dékán úrral másfél éve folytattunk előkészítő tárgyalásokat, megvizsgálva a közös működésből fakadó előnyöket és nehézségeket is – mondta a FEEK dékánja.

Az biztos, hogy nem mindenki örül az integrációnak. Bár a karon dolgozók tudtak a tervezett integrációról, néhányuk szerint probléma, hogy más karok “elszívják” a felnőttképzési kar képzéseit, bár a bölcsész szakok oktatása megmarad. Legjobban azonban talán a közgazdaság-tudományi fakultás járt.

Az önálló FEEK megszűnik létezni
Az önálló FEEK megszűnik létezni

– A legnehezebb kérdés a közgazdasági kar igénye volt a közgazdászképzés egyetemi központosítását illetően, azaz a turizmus-vendéglátás és az emberi erőforrások közgazdász szakok átvételével kapcsolatban. E szakok a későbbiekben már a KTK-n fognak indulni – közölte Nemeskéri. Az új karon ugyanakkor előtérbe kerülhet a borászati képzéssel kapcsolatos oktatás is.

A dékán szerint mindenesetre az idei évben nem kell leépítésre számítaniuk az érintett karok dolgozóinak.

– A pécsi és a szekszárdi infrastruktúra is megmarad az új kar működtetésében, sőt, ezek mellett új telephely engedélyeztetését is szeretnénk elindítani. Közvetlenül a két kar integrációja miatt 2015-ben nem kell leépítésre számítani. A szenátusi határozatban szerepel, hogy hároméves átmenettel valósul meg az integráció, amely például a felnőttképzés területén további fejlesztésekkel jár majd. Új képzéseket szeretnénk bevezetni, emellett fejlesztenénk az elektronikus oktatási programokat, illetve folytatnánk eddigi sikeres projektjeinket (pl. a Pécsi Szenior Akadémiát) is.

A vezető hangsúlyozta, hogy a FEEK 2014-ben nyereséges évet zárt, a mintegy 420 millió forintos költségvetéséből 80 millió forintot tudott megtakarítani. A 20%-os “nyereséghányad” véleménye szerint egy vállalatnak is becsületére válna.