Egy kicsivel megint zöldebb lesz Pécs

40-50 embernek ad munkát a hasznos hulladék válogatása

Újabb, több százmilliós létesítményeket adtak át Pécsen a zöld gondolatok jegyében. A kétpúpú felüljárótól nyugatra, a Szigeti tanyán lévő hulladékudvarba minden olyan dolgot vihetünk szerdától, amely vagy veszélyes hulladéknak minősül vagy nem fér be a kukákba; Postavölgyben a nem veszélyes, de máshol nem elhelyezhető szemetet várják. Folytatódik a házhoz menő szelektív gyűjtés a Mecsekoldalban is.

hirdetés

Június 3-tól már nemcsak az Eperfás úton működik hulladékudvar Pécsen, hanem a nyugati és a déli városrészben is, így a pécsiek legfeljebb 4 kilométeres távolságon belül megszabadulhatnak azoktól a szemeteiktől, amelyektől más módon nem.

Zöldebb lett Pécs
Páva Zsolt, Kiss Tibor

A postavölgyi (Postagalamb u. 3.) Zöld Pontban a nem veszélyes típusú hulladékokat gyűjtik – mint például többek között papír, műanyag, üveg, zöldhulladék, elektronikai szemét, lom, építési törmelék, gumiabroncs -, míg a Szigeti tanyán ezek mellett akkumulátorokat, elemeket, hűtőgépet, festéket, hígítót, növényvédő szert is leadhatunk.

A létesítményeket annak a 17,5 milliárd forintos programnak a részeként hozták létre, amellyel megvalósult a házhoz menő szelektív gyűjtés is a térségben.

Kiss Tibor, az üzemeltető Biokom Nkft. ügyvezetője azt mondta, a programnak köszönhetően a korábbi 10-20 százalék helyett ma már a Pécsen keletkező hulladék több mint 70 százalékát újrahasznosítják. Az év végéig a rendszert kiterjesztik a Mecsekoldalra, azaz oda is megérkeznek a kék színű kukák a papír, a fém és a műanyag szemét számára, de a biohulladék számára egy kisebb barnát is kap 7 ezer háztartás.

Féláron a komposzt, vegye, vigye!
Tuti jó komposzt féláron

Páva Zsolt polgármester felidézte: a kilencvenes években az országban elsőként nyílt hulladékudvar nálunk, a pécsiek így jól tudják, milyen előnyökkel jár mindez. A fejlesztésektől azt remélik, hogy jelentősen csökken az erdőszéleken, árkokban eldobált háztartási szemét mennyisége is.

[box title=”Ingyenes láda, tuti komposzt féláron” box_color=”#1e6c18″]Június az akciók hónapja a Biokomnál, mondta el Lóczi Szidónia pr-menedzser, hiszen két kedvezménnyel is élhetnek a pécsiek. A hónap során fél áron, azaz 40 literes zsákonként 250 forintért lehet pécsi zöldkomposztot venni, ami kiváló a kerti vagy otthoni cserepes növények számára. Emellett újra ingyenes a műanyag lakossági komposztláda az első 450 jelentkezőnek, a részletek a Biokom.hu honlapon találhatók ezzel kapcsolatban, jelentkezni pedig itt lehet.[/box]