Egy lépésre az új kertvárosi rendelőtől

Ha minden jól alakul, kezdődhet az építkezés Kertvárosban – csütörtökön dönt a pécsi közgyűlés az új kertvárosi rendelőintézet egyik legfontosabb lépésről. Sok tízezer ember egészségügyi ellátása változik meg gyökeresen. De nem csak ők járnak jól.

hirdetés

Pont kerülhet az új kertvárosi rendelőintézet közbeszerzési eljárására a közgyűlés csütörtöki ülésén: amennyiben a képviselők eredményesnek nyilvánítják a kivitelezői pályázatot, kezdődhet az építkezés.

A helyszín már korábban véglegessé vált, a helyiek a Kertváros Konzultáción fogalmazhatták meg álláspontjukat, hol legyen az új kertvárosi egészségügyi centrum. A többség a jól megközelíthető helyen álló egykori Pétáv-épületre voksolt, amely a Csontváry utcában található, a NEVKO közelében.

kertvárosi rendelő, pétáv, hl02
A Csontváry utcában lesz az új rendelőintézet

Az új kertvárosi egészségügyi központban gyermek- és háziorvosi rendelők kapnak helyet, emellett komoly szakrendelői hálózat is települ ide: belgyógyászati, nőgyógyászati, kardiológiai és szemészeti rendelő is várja majd a betegeket, mód nyílik ultrahangos vizsgálatokra, de a tervek szerint lesz masszázs és fizioterápia is, azaz az utókezelések miatt sem kell más városrészbe utazniuk a kertvárosiaknak.

A közelmúltban az egyik közgyűlési ülésen került szóba, hogy elterjedt a pletyka, miszerint a rendelőintézetben nem lesz majd labor. Páva Zsolt polgármester azonban a képviselői kérdésre határozottan leszögezte, természetesen kialakítanak laborhelyiséget is a sok ember ellátását szolgáló létesítményben.

kertvárosi rendelő, pétáv, hl01
Szakrendelés, labor is várja majd a betegeket

Az egykori Pétáv-épület a beruházás során teljesen átalakul, nem túlzás azt állítani, hogy gyakorlatilag egy új épület születik. Kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést és a melegvízrendszert, és akadálymentes is lesz az új gyógyítócentrum.

Nemcsak a kertvárosiaknak lesz jobb
Bár Kertvárosban sok tízezren laknak – ezzel egyébként Pécs városrésze népesebb több megyeszékhelynél is -, eddig mégsem volt önálló rendelőintézete.

Amint elkészül az új kertvárosi központ, jelentősen javul a térség ellátása, azonban ezt a fejlesztést nemcsak a kertvárosiak veszik majd észre. Jelentősen csökkenhet a várakozás a Veress Endre és a Lánc utcai rendelőintézetben is, hiszen ezeket eddig a kertvárosi lakosok is igénybe vették.