Egy liter benzinből 1500 kilométer?

Ismét részt vesznek a pécsi műszaki egyetem hallgatói a Shell Eco-maratonon Rotterdamban. Ez az a verseny, ahol hidrogén hajtású járművek versenyeznek. Az győz, aki a legnagyobb távot teszi meg 1 kWh-nyi energiával vagy egy liter üzemanyaggal.

hirdetés

A megmérettetésre világ minden tájáról érkeznek. A Pécsi Tudományegyetem csapata most egy alig 25 kilogrammos autóval indulnak, amiben kevés az alkatrész, mindössze fékpedál és egy kormány van a vezetőnél. A verseny jövő szerdán lesz.

– Optimalizáltuk az alkatrészeket és a súlyt minimalizáltuk, fejlesztettük az üzemanyagrendszert, valamint a hajtást – mondta Lukácsi András csapatmester.

Az autó karosszériája karbonszálas, üzemanyagtartálya mindössze két kilót nyom, amiben hidrogén lesz. Ez termeli az elektromos áramot, amely táplálja azt az alig egy lóerős villanymotort, amely meghajtja a különleges kereket.

– Legutóbb egy liter benzin elégetésének megfelelő energiával 960 kilométert tettünk meg, szeretnénk ezt a távot 1.500 kilométer környékére feltornászni – magyarázta Háber István, PTE PMMIK tanársegédje.

A verseny jövő szerdán lesz Hollandiában, Rotterdamban. A pécsiek vasárnap utaznak.